Business Construct

Viaţa în bloc nou

Doamna Ghica Plaza

Galerie foto

Autor: Cristi Moga

26.03.2011, 23:54 279

După ce vizitezi mai multe proiecte cu apartamente noi dinBucureşti poţi rămâne cu impresia lucrului neterminat.Apartamentele sunt de cele mai multe ori gata, dar în multe cazurivecinii lipsesc. Iar când după nişte pereţi de câţiva centimetriurmează să locuiască alte familii, este cu atât mai important săştii lângă cine vei trăi probabil pentru următorii 20-30 deani.

În prezent, la bloc locuiesc doar circa o treime dintre români.Dintr-un total de peste 8,4 milioane de locuinţe, doar ceva maimult de trei milioane se află în blocuri, restul fiind case "pepământ", cea mai mare parte aflându-se în mediul rural.

Lucrurile se pot schimba însă în următorii ani: aglomerareaoraşelor şi dorinţa de a fi cât mai aproape de punctele de interesfac ca investitorii să exploateze terenurile disponibile lamaximum, astfel că ajung să construiască blocuri înalte inclusiv înzone în care infrastructura nu poate absorbi traficul generat.

Lipsa infrastructurii, preţurile nesustenabile pentru clasamedie şi în unele cazuri calitatea proastă a construcţiilor fac camajoritatea proiectelor finalizate în ultimii ani să aibă un gradredus de ocupare, în ciuda faptului că, statistic, românii trăiescaglomeraţi în locuinţe, având în medie un spaţiu de doar 15 metripătraţi pentru fiecare persoană. Cu alte cuvinte, într-unapartament cu două camere de 45 de metri pătraţi trăiesc treipersoane.

În aceste condiţii, cum se prezintă patru proiecte rezidenţialevizitate în ultimele săptămâni cu un număr total de aproape 3.000de apartamente noi? Calitatea vecinilor nu o putem evalua, dar amobţinut informaţii referitoare la preţuri şi gradul de locuire.

Doamna Ghica Plaza. Ansamblul rezidenţialDoamna Ghica Plaza din cartierul bucureştean Colentina, finalizatîn urmă cu un an, era locuit la sfârşitul lunii februarie de circa70 de familii, în condiţiile în care proiectul format din nouăblocuri cuprinde 616 apartamente, de la garsoniere la patrucamere.

"În proiect sunt vândute în jur de 200 de apartamente, dar pânăîn prezent s-au mutat circa 70 de familii. Evident că volumul devânzări nu mai este la fel de mare, dar tranzacţii există înfiecare lună, fie că vorbim de vânzări sau închirieri", spuneaCorina Dordoi, sales manager al proiectului.

Circa 70% din apartamentele disponibile sunt cu trei camere şiau preţuri pornind de la 110.000 de euro, fără TVA.

Locuinţele sunt dotate cu aer condiţionat Acson în fiecarecameră, tâmplărie exterioară din aluminiu Brokelmann şi uşiVertical Design, cea de la intrare fiind armată.

Reprezentanţii de vânzări spun că zilnic au circa opt contactecu potenţiali clienţi, fie că este vorba de apeluri telefonice, peinternet, prin intermediul paginii de facebook sau vizite în cadrulcomplexului, dar oamenii sunt mult mai atenţi la felul în carecheltuie banii, astfel că "după ce întreabă de preţ nu îi maiinteresează detaliile şi avantajele apartamentelor".

Doamna Ghica Plaza este un proiect dezvoltat de firma RomfeltReal Estate, controlată de fondul Aktiva din Slovenia, în timp ceDan Pascariu, Cristian Sima, Adrian Lustig, Călin Andrei Zamfirescuşi Stan Tîrnoveanu sunt acţionari minoritari, cei cinci controlând36% din firmă.

Citadella Titan. În ansamblul de lângă centrulcomercial Iris din Titan locuiesc aproximativ 50 de familii, încondiţiile în care proiectul este format din două blocuri cu 224 deapartamente.

Locuinţele au uşi Porta Doors şi tâmplărie PVC Rehau. Balcoanelesunt spaţioase, dar locuinţele au suprafeţe mici faţă de alteproiecte construite în ultimii ani, fapt ce poate reprezenta unavantaj pentru actuala perioadă.

"De trei luni avem 600 de clienţi intraţi, dar rata deconvertire este destul de mică. Acum este în jur de 1%, dar era de3-5%", explicau în urmă cu câteva săptămâni reprezentanţii devânzări ai proiectului.

O garsonieră de 40 de metri pătraţi utili costă 47.400 de europlus TVA (adică 1.170 euro/mp), în timp ce un apartament cu treicamere şi 80 de metri pătraţi utili ajunge la 93.900 de euro cu totcu loc de parcare. În 2008, preţul mediu pe metru pătrat construitîn Citadella era de 1.500 de euro, potrivit catalogului deAnsambluri rezidentiale realizat de revista Business Magazin.

Titanul a fost în ultimii ani printre cele mai vizate cartierebucureştene de către dezvoltatorii imobiliari. Adama, Hercesa,Conarg şi Gigant Construct, alături de dezvoltatorii proiectuluiCitadella, au finalizat în jur de 3.000 de apartamente noi înultimii ani.

Dintre acestea mai sunt disponibile în jur de 700, potrivit uneianalize a ZF. Circa 140 de apartamente mai sunt de vânzare înCitadella, în timp ce un grup de 40 de locuinţe au fost vândutecătre investitori speculativi, care nu au finalizat încă achiziţia,astfel că şi apartamentele au o situaţie incertă, nefiind achitateintegral.

Monaco Berceni. Nici în ansamblul Monaco dinBerceni nu era prea multă agitaţie la sfârşitul lunii ianuarie. Încele două blocuri cu 20 de etaje erau trecute pe tabelul de laîntreţinere 42 de familii, în condiţi­ile în care firma cuacţionariat libanez Marble House a construit 304 apartamente.Directorul de vânzări al proiectului spunea că au fost cumpărate33% dintre apartamente, dar nu toţi clienţii s-au mutat, astfel căun bloc nu este utilizat deloc, în timp ce la al doilea estesuficientă folosirea unui singur lift din trei pentru transportullocatarilor.

"Apartamentele cu două camere au preţ fix. La trei camere senegociază", spunea directorul de vânzări al complexului situat înapropierea staţiei de metrou Dimitrie Leonida (IMGB) şi finalizatîn decembrie 2009. Preţurile? 80.000 de euro cu tot cu TVA pentruapartamentele cu două camere, 137.000 de euro la trei camere, întimp ce duplex-urile se apropie de 300.000 de euro.

Dezvoltatorii au "umblat" la preţuri, astfel că apartamentele cudouă camere, care costau şi 118.000 de euro, au acum un preţ de80.000 de euro cu tot cu TVA, locuinţele având 84 de metri pătraţiconstruiţi, din care 63 de metri pătraţi reprezintă suprafaţautilă.

"50% dintre clienţi sunt foarte agresivi. Vin cu 40.000 de euroşi vor să cumpere apartamente cu două camere. Alţii vor să facăschimburi de proprietăţi. După ce a fost o ştire într-un ziardespre un dezvoltator care acceptă schimburi, am fost sunat de şasepersoane care ar fi vrut să dea la schimb terenuri sau apartamente.Dacă găsesc apartamente ca acesta, la 40.000 de euro, să mă sune şipe mine. Vreau şi eu", spunea reprezentantul de vânzări din MonacoTowers.

Confort City. Cele şasetronsoane cu 12 blocuri şi 1.680 de apartamente din proiectulConfort City din sudul Capitalei găzduiesc în prezent circa 1.000de familii, în condiţiile în care ultimele 280 de apartamente suntla stadiul de finisaje, urmând a fi date în folosinţă în vară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO