Business Construct

VIDEO ZF Live. Alexandru Reff, Deloitte România şi Horaţiu Florescu, Knight Frank România: Orice dezvoltare imobiliară care creează locuri de muncă şi care atrage capital străin reprezintă o oportunitate valoroasă pentru România

Autor: Alex Ciutacu

28.07.2017, 00:00 586

Cererea pe piaţa de birouri, venită din partea centrelor regionale de operaţiuni ale multinaţionalelor, este în creştere, dar statul trebuie să asigure infrastructură, fiscalitate scăzută şi un nivel mai înalt de educaţie.

În Bucureşti vor fi livraţi peste 350.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în următorii ani, a spus Horaţiu Florescu, CEO Knight Frank România, în cadrul emisiunii ZF Live. El a menţionat că durata de construcţie a unei clădiri variază între un an şi jumătate şi trei ani în funcţie de zona în care construieşti şi de dimensiunea clădirii. În centru durata de construcţie este mereu mai lungă.

Alexandru Reff, country managing partener Deloitte România, susţine că România are nevoie de o debiro­cra­tizare pentru a accelera anumite pro­cese administrative: „Trebuie să acce­lerăm procesul de acordare a auto­riza­ţiilor, au fost multe blocaje din cauza avi­zelor, ceea ce lungeşte mult ciclul unei investiţii şi duce la scăderea ran­damentelor, la scăderea atractivităţii pen­tru client. Se ratează o serie de atrac­ţii imobiliare deoarece există incer­titudini. Avem nevoie de stabilitate le­gislativă şi fiscală. Nu e vorba doar des­pre semnalul de neîncredere pe care îl transmitem, ci de creşterea costurilor de la o zila alta“.

Reff a explicat că atragerea inves­titorilor străini este importantă pentru economie, în primul rând deoarece compensează într-o societate care sufe­ră din prăbuşirea investiţiilor publice.

„Apariţia unei dezvoltări imobiliare care creează locuri de muncă şi care în final atrage un capital străin reprezintă o oportunitate valoroasă pentru Româ­nia. Toate aceste instrumente atrag foarte mulţi oameni şi trebuie să ne gândim ce facem să menţinem evoluţia pozitivă“.

Tinerii sunt harnici, dar statul tre­buie să ofere o educaţie de o calitate mai ridicată pentru a putea ţine pasul cu cerinţele companiilor. Multe companii multinaţionale preferă să îşi creeze birouri în România pentru anumite divizii, iar asta oferă constant noi locuri de muncă.

„Un alt avantaj în România este existenţa forţei de muncă relativ instruită, spun relativ deoarece învăţă­mân­tul românesc nu produce oameni cu ex­perienţă practică. Tinerii sunt harnici, im­plicaţi şi trebuie să ajungem la o cali­tate a resurelor umane. O perspectivă ţine de angajarea debutanţilor pentru care piaţa este oricum dificilă. Există un şo­maj total de 5,4% la nivel naţional. Au apărut şi oportunităţi pentru tineri, aceştia fiind mai predispuşi la şomaj, rata printre tineri ajungând până la 20%“, spune Reff.

În cadul emisiunii ZF Live, Alexandru Reff susţine că Deloitte a creat un centru de tehnologie unde ur­mează să fie angajaţi 800-1.000 de pro­gramatori cu un nivel foarte înalt de ca­li­ficare. Acesta a explicat că toate ope­raţiunile au evoluat, inclusiv activi­ta­tea de call-center, devenind mai complexe.

Horaţiu Florescu a indicat, în con­tin­uare, importanţa statului şi a con­diţi­ilor create de acesta pentru dez­voltarea pieţei de birouri.

„Toţi aceşti chiriaşi nu vin în Româ­nia pentru că avem un stoc extra­or­dinar de bun. Avem clădiri noi, moderne, dar nu avem tehnologie de NASA. Ei vin în România pentru oamenii pe care îi găsesc aici. Este foarte importantă evoluţia învăţămân­tului şi partea de taxe pe resurse umane. O să vedem că toate centrele care vin sunt din ce în ce mai sofisticate. Ar trebui să ne uităm la Israel. Şi noi avem în România o parte de cercetare şi companii care creează partea de soft. Sunt oameni cu salarii foarte bune şi cred că ar trebui să avem tot mai multe centre sofisticate“, explică Florescu.

De asemenea, acesta susţine că lobby-ul are un rol foarte important şi că ar trebui să avem iniţiative în această direcţie. „Cred că cel mai important lucru atunci când o companie vrea să închirieze spaţiu în România este felul în care prezinţi oportunitatea în faţa clientului. Cred că este mai uşor să faci o echipă de oameni cu care să te duci în Silicon Valley, spre exemplu, şi să le spui companiilor ce ai de oferit dacă vin la tine în ţară, decât să aştepţi să vină ei la tine.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO