Business Construct

VIDEO ZF Live. Gabriel Voicu, Coldwell Banker: O creştere a pieţei imobiliare de 5% este normală. „Nu trebuie să cădem în capcană şi să spunem că vor exploda preţurile şi că vor fi din nou creşteri de 20-30%.“

Autor: Ştefan Stan

16.03.2017, 00:05 3217
Anul acesta piaţa imobiliară arată foarte bine din perspectiva apartamentelor noi, pentru că au dispărut frământările de la începutul lui 2016 legate de legea dării în plată şi pentru că există un program stabil pentru Prima casă, pe 5 ani, care oferă predicitbilitate. Sunt premisele unei pieţe stabile, sănătoase, a declarat Gabriel Voicu, director al diviziei New Homes din cadrul Coldwell Banker, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
 
Piaţa imobiliară din România are o creştere de 5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
 
„O creştere de 5% este o creştere normală, nu trebuie să cădem în capcană şi să spunem că vor exploda preţurile şi că vor fi din nou creşteri de 20-30%. Observăm creşteri în cartiere în care apartamentele cu trei camere sunt în zona de preţ finanţată de Prima casă. În cazul apartamentelor vechi, Prima casă finanţează apartamente vechi de până 60.000 de euro. S-a pus presiune pe ofertă, iar preţurile au crescut“, a spus Voicu.
 
„Observăm variaţii mari sau creşteri mai mari ca în alte cartiere şi în zonele unde nu avem concurenţă din partea apartamentelor noi. Sunt zone în Bucureşti, de exemplu Moşilor, unde oferta de apartamente noi este foarte mică, deci e normal să crească preţurile în condiţiile în care cererea pentru apartamente vechi e mare“, a adăugat el.
 
Coldwell Banker a vândut anul trecut aproximativ la 2.000 de unităţi la nivel naţional, dintre care aproximativ 1.500 de apartamente noi în Bucureşti, cu preţuri între 40.000 şi 200.000 de euro. „Noi avem în portofoliu peste 13.000 de proiecte. Unele se adresează unor anumite categorii, preţurile diferă în funcţie de localizare şi categoria căreia i se adresează fiecare proiect.“
 
Gabriel Voicu susţine că în general, în funcţie de bugetul pe care îl are şi de categoria în care se situează, fiecare persoană caută alte lucruri de la un apartament. La mass market, preţul este cel care dictează tranzacţia. În general oamenii lasă pe planul doi facilităţile şi nu sunt atât de atenţi nici la calitatea construcţiei sau a finisajelor.
 
În zona de middle, oamenii sunt mai atenţi la localizare, finisaje, facilităţi. Este important pe zona de middle să aibă proiectul o poziţionare bună.
 
„La apartamentele noi s-a menţinut acelaşi trend ca şi la apartamentele vechi. Avem o uşoară creştere de 5% care se va înregistra şi în acest an, pentru că este cerere destul de mare, o cerere sănătoasă. Cresc preţurile materialelor de construcţii şi ale terenurilor, este o creştere naturală, dar nu prea mare care să inducă o creştere speculativă“, a spus el.
 
După ce băncile au crescut avansurile anul trecut, ca reacţie la legea dării în plată, s-a văzut o presiune foarte mare pentru Prima Casă. „Oamenii s-au speriat că este crescut avansul la creditele ipotecare, pentru că nu vor putea să cumpere, dar şi că fondurile pentru Prima Casă se epuizau. Pe tot parcursul anului 2016 s-au epuizat de trei ori“, a spus Voicu.
 
„Presiunea a fost pe Prima Casă, oamenii au vrut să cumpere repede, iar dacă nu au găsit apartamente noi, s-au dus spre vechi. Atunci, fiind cerere mare pentru apartamentele vechi, am observat o creştere a preţurilor“, a adăugat el.
 
În 2017, Gabriel Voicu spune că va fi acelaşi trend de creştere, de 5-7%. Pentru ca un apartament nou să fie atractiv în comparaţie cu un apartament vechi în acea zona, nu trebuie să fie cu maximum 20% mai scump.
 
„Vom avea o creştere de maximum 10% anul acesta ca tranzacţii. Pentru piaţa de apartamente vechi, vor fi undeva la 30.000 de tranzacţii la nivel de Bucureşti, iar pentru locuinţe noi, undeva la 15.000, faţă de 13.000 anul trecut“, a spus el.
 
 
Ce a mai declarat Gabriel Voicu la ZF Live
 
Se vehiculează eliminarea impozitului la vânzarea imobilului, este o măsură benefică, foarte bine venită, vorbim de o scădere de 2-3%, dar nu este ceva care să impulsioneze piaţa dacă s-a implementat. Cea de-a doua măsură, şi cea mai discutată, este TVA de 0%. Avem trei întrebări mari: prima este când, a doua în ce formă va fi adoptat, iar a treia – o cerere -,  dacă va fi, să se întâmple, pentru că starea de nesiguranţă nu este benefică. Am avut consultări cu premierul Grindeanu, am înţeles că în luna mai va fi adoptată, dar nimeni nu ştie în ce formă. Sunt multe întrebări la care sper să primim răspuns cât mai repede.
 
O creştere foarte mare se observă în cartierele în care preţurile apartamentelor vechi de 3 camere depăşesc 100.000 de euro. Dacă discutăm despre apartamente noi în aceeaşi zonă, şi preţurile depăşesc 100.000 de euro, se aplică TVA 19%, iar cererea se mută către apartamentele vechi. Fiind cerere crescută, este normal să crească şi preţul.
 
Ca număr de finalizări la nivel de Bucureşti şi împrejurimi avem undeva la 17.000 de apartamente anul acesta.
 
2016 a fost cel mai bun an din imobiliare pentru că a avut cel mai mare număr de tranzacţii. Volumul de tranzacţii ia în considerare toate tranzacţiile care se fac la notar.
 
În piaţa de azi, undeva la 70-75% din apartamentele noi se cumpără în stadiul de construcţie, ceea ce înseamnă că acele apartamente se vor finaliza spre jumătatea sau spre finalul anului, când va fi eliberată şi factura finală. Oamenii achită înainte să semneze actul final doar avansul, între 5-100%, şi care va deveni plată finală când imobilul va fi finalizat. Este timp până se finalizează imobilul să se clarifice legea şi să se facă regularizarea TVA-ului, în cazul în care acesta va fi eliminat.
 
Numărul de tranzacţii nu a scăzut la începutul anului, după speculaţiile privind legea TVA 0. Este adevărat că în tranzacţiile cu proiecte finalizate, a scăzut numărul de tranzacţii, pentru că oamenii aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu eliminarea TVA.
 
În 2015 am avut undeva la 1.200 de tranzacţii în Bucureşti, cu 25% mai mic decât în 2016. Noi ne-am majorat cota de piaţă.
 
Noi am vândut foarte multe apartamente în zona de nord, zona de vest şi zona Politehnică. O foarte mare parte de tranzacţii se întâmplă în zona de sud-sud extrem, spre exemplu Popeşti Leordeni, unde sunt dezvoltatori în zona de mass market, unde noi nu am intrat.
 
Anul trecut 53% din oferta pusă pe piaţă a fost în zona de mass market. Este zona de low market, unde putem să găsim apartamente cu 2 camere la 35.000 de euro, cu 40-45 de metri pătraţi utili. Sunt mai mici ca suprafaţă decât apartamentele dinainte de 1990.
 
Deşi indexul imobiliar calculat de ZF şi Coldwell Banker arată pentru februarie o creştere mare raportată la aceeaşi lună a anului trecut, pentru că anul trecut în februarie am avut cele mai joase medii.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO