Business Construct

VIDEO ZF Live. Ionuţ Ciurea, Asociaţia Pro Infrastructură: Anul acesta vom avea 18 kilometri noi de autostradă, iar anul viitor 50 de kilometri

Autor: Bianca Dorobanţu

16.12.2016, 00:05 3209
Săptâmâna viitoare ar urma să fie inauguraţi 15 kilometri din Autostrada Lugoj-Deva, dar şi porţiunea de 3 kilometri care leagă Capitala de Autostrada Bucureşti-Ploieşti, astfel că, în total, anul acesta România se „alege“ doar cu 18 kilometri noi de autostradă, a spus Ionuţ Ciurea, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei Pro Infra­structură, invitat la ZF Live.
 
„Rezultatul, dacă ne gândim şi vedem cifra, este mediocru, evident. Din fericire, anul acesta s-a bifat un lucru foarte important în ceea priveşte contractele pe autostrăzi, faptul că s-au deblocat în mare parte, mai precis acum avem 220 de km contractaţi, aflaţi în diverse stadii de execuţie, o bună parte din ei fiind într-un stadiu avansat. Cea mai bună veste este că sunt deblocaţi, în special Autostrada A10 Sebeş-Turda, care a avut mari probleme şi Lugoj-Deva avem deblocat o bună parte. Pe Câmpia Turzii-Târgu Mureş se lucrează pe un lot mic, de 10 km, restul sunt pe cale de a fi deblocate“.
 
Anul viitor, este posibil să fie inauguraţi 50 de kilometri noi de autostradă, şi anume 28 de kilometri din A10 (Sebeş-Turda) şi 22 de kilometri din Autostrada Lugoj-Deva, mai susţine Ciurea.
 
„În 2017, cel mai probabil, vom avea 50 de kilometri noi, loturile 3 şi 4 din A10, adică 28 de kilometri, şi vom mai avea lotul 3 Lugoj-Deva,  de 22 de km. În 2018 este mai greu de spus câţi kilometri vom avea, ţine foarte mult de felul în care vom şti să facem managementul proiectelor în 2017. În 2018 avem şanse, nu foarte mari, să mergem de la Nădlac la Sibiu numai pe autostradă, cu excepţia zonei de tuneluri“.
 
Pentru a fi realizate aceste obiective, este nevoie de oameni capabil la nivel administrativ, mai spune el.
 
„Este nevoie de o capacitate administrativă foarte bună, este nevoie ca oamenii care conduc companiile de transport să fie foarte buni, să ţină foarte bine de licitaţiile lansate pentru studiile noi de fezabilitate.“
 
În ce priveşte reparaţiile făcute de Compania Naţională de Administrare şi Infrastructură Rutieră (CNAIR) pentru lotul 3 Cunţa-Sălişte al Autostrăzii Sibiu-Orăştie, care se surpase, Ionuţ Ciurea spune că  lucrările executate sunt de calitate şi nu ar mai trebui să apară probleme pe viitor.
 
În opinia sa, faptul că anul acesta Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi-a schimbat denumirea în Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi a mai fost înfiinţată o altă companie, distinctă, Compania Naţională de Investiţii Rutiere S.A. (CNIR), cu rolul de a gestiona infrastructura rutieră, poate fi privit atât ca pe un lucru pozitiv, cât şi negativ.
 
„În esenţă a fost făcută această schimbare pentru eficientizare. Este nevoie de o companie separată şi focalizată pe investiţiile noi. Este nevoie de o echipă de profesionişti care ştiu ce înseamnă investiţiile rutiere, de un management profesionist, neafiliat politic. Exemplul care a stat la baza înfiinţării CNIR este cel austriac, companie independentă politic, listată la bursă, deţinută de stat 100%. Este modelul cel mai sănătos. Trebuie să profesionalizăm domeniul construcţiilor şi de mentenanţă a autostrăzilor.“
 
Anul viitor ar urma să fie gata studiul de fezabilitate pentru Autostrada Sibiu-Piteşti, mai spune Ionuţ Ciurea.
 
„Avem un traseu stabilit cap-coadă de la Sibiu până la Piteşti, este un pas care s-a făcut la sfârşitul lunii noiembrie, următorii paşi sunt finalizarea studiului de fezabilitate, capetele 1 şi 5. Anul viitor ar trebui să avem studiul de fezabilitate gata.“
 
bianca.dorobantu@zf.ro
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO