Business Construct

VIDEO ZF Live. Sorin Bălan, head of Storia.ro/OLX Real Estate: Creşte preţul caselor şi al chiriilor. În Cluj chiria unui apartament cu trei camere este mai mare ca salariul mediu pe economie

Autor: Bianca Dorobanţu

14.04.2017, 19:05 8366

ZF Live. Sorin Bălan, head of Storia.ro/OLX Real Estate: Creşte preţul caselor şi al chiriilor. În Cluj chiria unui apartament cu trei camere este mai mare ca salariul mediu pe economie

Preţurile locuinţelor şi chiriile sunt în creştere, piaţa imobiliară aflându-se într-un moment bun la nivel naţional, a spus Sorin Bălan, head of Storia.ro/OLX Real Estate, invitat la ZF Live.

În Cluj se înregistrează cele mai mari chirii la apartamente raportat la salariul mediu net, peste nivelul din Capitală, în timp ce cele mai ieftine sunt judeţele Olt, Gorj şi Mehedinţi, potrivit unui studiu efec­tuat de Storia.ro, platformă de a­nunţuri dedicată sectorului imobiliar, lansată de OLX.

Astfel, ponderea chiriei în salariul me­diu net este de 72% în Cluj, la un salariu de 512 euro şi o valoare a chiriei pentru un apar­tament de două camere de 370 de euro. „În Cluj dacă vrei să închiriezi un apartament cu trei camere şi ai un salariu mediu pe economie, nu îţi permiţi, chiria este mai mare decât venitul. Salariul mediu este de 512 euro şi chiria este 549 de euro“, a spus Sorin Bălan, prezent la emisiunea ZF Live. În Bucureşti, ponderea ajunge la 53%, la un salariu mediu de aproape 630 de euro de euro şi o chirie de 330 de euro.

Studiul efectuat de Storia.ro şi-a propus să analizeze şi percepţia oamenilor faţă de cartierele şi locuinţele în care trăiesc şi calitatea vieţii.

„Este o pondere echilibrată, când vorbim de chirii, vorbim de etape diferite în viaţa fiecăruia. Fiecare trebuie să răspundă la întrebarea dacă nu este mai bine să plătească rata la propria casă decât chirie. Vorbim despre un moment în viaţa fiecăruia când chiria are mai mult sens, iar un alt moment când rata la casă are un alt sens“.

Pe de altă parte, în judeţul Galaţi, Buzău şi Dâmboviţa se înregistrează cele mai mici ponderi ale chiriei pentru un apartament de două camere în salariu, de 48%.

„Românii sunt o naţie de proprietari, în proporţie de peste 90% oamenii locuiesc în proprietăţi personale sau ale familiei, mai puţini sunt obişnuiţi să stea în chirie“.

La nivelul platformei Storia.ro există 100.000 de anunţuri active privind locuinţele scoase la vânzare în întreaga ţară.

Diferenţele dintre Storia.ro şi OLX Real Estate constau în faptul că Storia este un site dedicat profesioniştilor din domeniul imobiliar, unde sunt listate îndeosebi apartamente noi şi ansambluri rezidenţiale, în timp ce OLX este dedicat utilizatorilor privaţi, motiv pentru care cele mai multe oferte sunt din zona apartamentelor vechi, mai spune Bălan.

Pentru a publica un anunţ pe Storia.ro costul porneşte de la 5 euro pentru o perioadă de 30 de zile.

„Pe Storia 40-50% din anunţuri sunt noi în fiecare lună. În luna martie am ajuns la un milion de vizite pe parcursul întregii luni. Vorbim în jur de 30.000-40.000 de vizite zilnic, site-ul a avut o creştere medie de cel puţin 10% în ce priveşte traficul lunar“.

În opinia lui Sorin Bălan, preţurile chiriilor şi al apartamentelor vor creşte anul acesta.

„Vorbim despre un trend ascendent pronunţat şi la nivelul anului trecut, cred că se va păstra în continuare, este greu de spus daca cu acelaşi ritm de creştere, dar există trend ascendent la preţul apartamentelor, dar şi la preţul chiriilor. Cineva poate alege să cumpere încă o garsonieră pe lângă apartamentul în care locuieşte şi de aici şi presiunea pe preţ. Este un mecanism la îndemână, mult mai la îndemână decât cum era acum câţiva ani“. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO