Business Construct

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în august cu 15,7% faţă de perioada similară din 2021, susţinute mai ales de construcţiile inginereşti, cu un plus de 23,4%. La opt luni, sectorul construcţiilor are un avans de 6,6%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în august...

Autor: Roxana Rosu

19.10.2022, 10:12 239

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în luna august cu 15,7% faţă de perioada similară din 2021, susţinute mai ales de construcţiile inginereşti, cu un plus de 23,4%, iar în primele opt luni ale anului sectorul construcţiilor a avansat cu 6,6%, potrivit datelor INS.

Faţă de luna iulie, în august creşterea a fost de 8%, pe serie brută.

Ajustat în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţie a crescut în august cu 15,6% faţă de august 2021, cu 2,5% faţă de iulie 2022, iar pentru primele opt lui avansul a fost de 4,5%.

În perioada ianuarie-august, pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (14,8%), lucrările de reparaţii capitale (5,8%) şi la lucrările de construcţii noi (4,1%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (17,3%), clădirile rezidenţiale (4,8%) şi la construcţiile inginereşti (1,1%). Ajustat sezonier, construcţiile inginereşti au marcat o scădere de 3,8%.  

Raportat doar la luna august, lucrările de reparaţii capitale s-au majorat cu 37%, cele de întreţinere şi reparaţii curente cu 32%, iar lucrările de construcţii noi cu 8%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+23,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (+21,1%). Clădirile rezidenţiale au scăzut în schimb cu 1,3%.

”Statisticile exprimă ameliorarea climatului din sfera acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă în a opta lună a anului curent, pe fondul accelerării implementării programelor Europene, cu impact pozitiv pentru componenta construcţii inginereşti. Analiza pe obiecte de construcţii evidenţiază creşterea componentei construcţii inginereşti pentru a patra lună consecutiv în august, cu un ritm anual în accelerare la 23,4% (cea mai bună evoluţie din mai 2020), pe fondul ameliorării ratei de absorbţie a fondurilor europene”, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

Conform prognozelor actualizate ale Băncii Transilvania, acest sector intensiv în capital şi forţă de muncă ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 5,3% în 2022, 6,4% în 2023, respectiv 4,4% în 2024, după cum se poate observa în ultimul grafic din partea dreaptă. O serie de factori susţin acest scenariu, inclusiv implementarea programelor europene pentru dezvoltarea infrastructurii critice şi nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO