Business Construct

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele nouă luni ale anului cu 8,9%. În septembrie, avansul a fost de 26%, după un plus de 38% la clădirile nerezidenţiale şi de 37% la construcţii inginereşti, în timp ce rezidenţialul s-a redus cu 0,3%

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele...

Autor: Roxana Rosu

17.11.2022, 09:21 83

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut în primele nouă luni ale anului cu 8,9%, pe serie brută, cel mai dinamic sector fiind cel al clădirilor nerezidenţiale, cu un avans de 19,4%, urmat de construcţiile inginereşti, cu 5,4%, şi de clădirile rezidenţiale, cu doar 4%, potrivit datelor INS publicate joi.

Pe elemente de structură, cea mai mare creştere a fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente, cu un plus de 17%, urmate de lucrările de reparaţii capitale (12,9%) şi de construcţii noi (5,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea pieţei la nouă luni a fost de  6,6%, după avansul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (14,6%), al reparaţiilor capitale (7,9%) şi al  construcţiilor noi (Ă3,8%). Pe obiecte de construcţii, creşteri au avut loc la clădirile nerezidenţiale (17,6%) şi la clădirile rezidenţiale (5,4%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,1%.

În luna septembrie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 26,4% faţă de septembrie 2021, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (69,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (35%) şi la lucrările de construcţii noi (18,9%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (38,1%) şi la lucrările de construcţii inginereşti (37,3%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 0,3%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 27,2%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (66,5%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (35,4%) şi la lucrările de construcţii noi (20,2%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (39,2%), construcţiile inginereşti (36,9%) şi la clădirile rezidenţiale  (0,8%).

Comparativ cu luna august, în septembrie construcţiile s-au majorat cu 8,2%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (10,1%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (5%) şi la lucrările de reparaţii capitale (4,2%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (11,4%), clădirile nerezidenţiale (7,0%) şi la clădirile rezidenţiale (3,6%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, creşterea lunară a fost de  3,3%, evidenţiată la lucrările de construcţii noi (3,8%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 2,3%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti cu 4,5%. Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au scăzut cu 4,4%, respectiv cu 2,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO