Business Construct

ZF Index Imobiliar. Apartamentele vechi cu trei camere din Capitală şi-au temperat creşterea în aprilie – cel mai mic avans an la an

ZF Index Imobiliar. Apartamentele vechi cu trei camere...

Autor: Bogdan Alecu

08.05.2023, 00:07 4124

Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere din Capitală au revenit pe creştere, punctând un avans de 0,2% în aprilie faţă de martie, adică un plus de 250 de euro, la 109.500 de euro, potrivit Indexului Imobiliar ZF realizat alături de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Faţă de aprilie 2022 preţurile cerute au urcat în medie cu 1.850 de euro sau 1,7%, cel mai redus ritm de creştere din ultimii ani. De partea cealaltă, chiar şi pe fondul reducerii ritmului de creştere, piaţa a ajuns la cea mai ridicată medie de după 2008 - 109.500 de euro. Spre comparaţie, în ianuarie 2022 ritmul anual de creştere era de 7%, iar în mai şi iunie 2022 acesta urca spre 9,4%.

„Evoluţia anuală a preţurilor apartamentelor finalizate înainte de 1990 în Bucureşti este la graniţa dintre creştere şi scădere. Practic, orice schimbare lunară de 2-3 mii de euro în preţul mediu de listare dintr-o zonă poate duce media generală pe creştere sau scădere. Deocamdată suntem pe o zonă de platou şi rămâne de văzut ce vor aduce lunile de vară“, a spus Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

Accesul la finanţare rămâne cea mai mare problemă, într-un context în care indicele SVN de accesibilitate a achiziţionării unei locuinţe este la cel mai bun nivel din istorie, de aproximativ 7,4 ani necesari pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere în Bucureşti, versus 8,4 ani în urmă cu un an. Salariul mediu exprimat în euro a fost în februarie la cea mai mare valoare din istorie, de aproape 930 de euro, în timp ce cursul a fost în scădere. Totuşi, numărul tranzacţiilor cu locuinţe a fost mai mic în trimestrul 1 cu aproximativ 23% faţă de perioada similară din 2022, un rezultat care trebuie analizat însă în contextul recordurilor absolute stabilite în fiecare din ultimii trei ani“.“

Doar Drumul Teberei şi Iancului au punctat creşteri peste două procente în aprilie faţă de martie, în timp ce alte cinci zone au scăzut.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro