Business Construct

ZF Live. Cristian Ghimuş, arhitect în cadrul ForfitOUT. Apartamentele nou construite nu mai sunt ca în anii ’60-’70, însă clădirile de birouri din Bucureşti sunt sigure, nu există probleme de siguranţă

Autor: Iulian Tenchiu

14.03.2019, 12:00 5346

„Un arhitect poate câştiga, după terminarea facultăţii, între 2.000 şi 3.000 de lei în cadrul unei companii. După stagiatură, poate să ajungă la 1.000-1.500 de euro dacă lucrează la două sau trei proiecte simultan.“

Siguranţa clădirilor de birouri din Bucureşti este indiscutabilă în compa­ra­ţie cu apartamentele nou construite, care nu se ridică la calitatea celor exe­cu­tate în perioada anilor ’60-’70.

Calitatea ma­terialelor utilizate în cadrul con­struc­ţiilor de apartamente poate fi pusă sub semnul întrebării din cauza faptului că tehnologiile utilizate în trecut nu se mai regăsesc în executarea clădirilor de acest gen, a spus în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live Cristian Ghimuş, arhitect în cadrul firmei de amenajări de birouri ForfitOut.

„Ceea ce s-a construit în ’60-’70 nu se mai execută în această perioadă. Teh­no­logiile folosite nu le mai regăsim im­ple­mentate în ziua de azi. Însă, în ceea ce priveşte piaţa de birouri, clădirile de bi­rouri din Bucureşti sunt sigure, nu exis­tă probleme de siguranţă“, a spus Cristian Ghimuş.

El a menţionat că cea mai mare pro­ble­mă pe care o întâmpină construcţia de clădiri din ţară este calitatea mate­ria­lelor cu care se lucrează. Cei care se ocu­pă de execuţia lucrărilor au abandonat struc­­turile metalice şi mai ales mate­riale­le care prezintă o rezistenţă mare la foc.

„Dacă ar fi să aleg care este clădirea pe care o prefer cel mai mult, aş spune World Trade Center, varianta care a fost distrusă. O prefer pentru structura metalică, înălţimea mare la care se ridică şi pentru materialele ignifuge folosite. Din aceste puncte de vedere, ceea ce s-a construit atunci este mult mai bun decât ceea ce avem astăzi.“

Atunci când vine vorba de salariul unui viitor arhitect, acesta este estimat între 2.000 şi 3.000 de lei după terminarea facultăţii. Situaţia sa financiară se schimbă din momentul în care arhitectul îşi termină stagiatura, potrivit arhitectului ForfitOUT.

„Un arhitect castigă între la 2.000 şi 3.000 de lei până îşi termină stagiatura. După stagiatură, poate să ajungă la un salariu de 1.000-1.500 de euro, dacă lucrează la două sau trei proiecte simultan.“

Tendinţa care domină clădirile de birouri din Bucureşti se rezumă la transformarea respectivului spaţiu într-unul cât mai primitor, „care să imite ceea ce are angajatul acasă.“ Acest tip de amenajare vine din dorinţa angajatorilor de a creşte productivitatea angajaţilor prin amenajarea unui spaţiu de muncă primitor şi plăcut.

„Se doreşte ca birourile să aibă spaţii colorate şi vesele. Trebuie să aduci în birouri o atmosferă caldă, şi trebuie să dispară atmosfera aia rece de uzină. Obiectivul e ca spaţiul de muncă să arate ca acasă“.

Cristian Ghimuş are o experienţă de peste 10 ani pe piaţa de arhitectură din România, fiind specializat atât pe partea de arhitectură cât şi pe partea de project management.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO