Business Construct

ZF Live. Gabriel Voicu, Coldwell Banker: 2017 va fi bun pentru imobiliare, preţul apartamentelor poate creşte cu 6-8%, dar nu este o problemă. Clasa de mijloc vrea apartamente de două camere, dar mai bune

Autor: Bianca Dorobanţu

11.01.2017, 00:04 4984

Anul 2017 se anunţă un an bun pentru piaţa imobiliară, preţurile apartamentelor vor rămâne constante, o majorare de 6-8% nefiind semnificativă, iar cei din clasa de mijloc vor cumpăra apartamente mai bune şi mai scumpe, a spus Gabriel Voicu, director divizie New Homes în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker România, invitat la ZF Live. 

„Anul 2017 se anunţă bun, venim după un 2016 care în ciuda frământărilor date de alocarea sau nealocarea fondurilor pentru Prima casă şi legea dării în plată a fost cel mai bun an din istoria modernă a rezidenţialelor, a depăşit 2007 şi ca număr de tranzacţii şi ca număr de unităţi noi finalizate, în Bucureşti şi în împrejurimi.“

O eventuală scădere sau majorare a preţurilor apartamentelor de anul acesta cu 6-8% reprezintă o notă a constanţei pentru specialiştii imobiliari, fiind puţin probabil să existe creşteri de două cifre, a mai spus Voicu. „Preţurile vor fi constante, eu am spus întotdeauna că o creştere sau scădere de 6-8% tot o notă a constanţei este. Pot fi fluctuante anumite zone, perioade. Va fi aceeaşi constanţă în preţuri, o uşoară creştere, dar sunt marje mici ca să fie luate în considerare. Nu vom mai vedea creş­tere de două cifre, e puţin probabil. Nu vom mai fi martori la ce s-a întâmplat în 2007-2008, teo­retic, nu sunt premise, pentru că cererea este for­ma­tă din clienţi finali, nu din investitori speculativi.“

Jumătate din apartamentele cumpărate din pia­ţă sunt în zona de middle market - un aparta­ment de două camere de 40-55 de metri pătraţi pen­tru care clienţii plătesc între 40.000 şi 55.000 de euro.

„Majoritatea tranzacţiilor, dacă mă refer la apartamentele noi, sunt în zona de mass-market, 53% din piaţă. Ne referim la target, nu neapărat la tipurile de apartamente, poziţionarea proiectelor, preţurile. Două camere, de exemplu, în zona de mass market pot costă între 40.000 şi 53.000 de euro, în zona de middle, care deţine cam 35% din piaţă, un apartament cu două camere costă între 55.000 şi 85.000 de euro, iar apoi în zona de high lux vorbim de la 90.000 de euro în sus“.

În 2017 însă se va evidenţia tendinţa clasei de mijloc, mass market, care cumpără un apartament de două camere la un preţ de 40.000 - 55.000 de euro de a se îndrepta spre clasa middle, care este dispusă să dea pe un apartament între 55.000 şi 80.000 de euro. „Deja am observat o creştere pe 2017  pe zona de middle, pentru apartamente cu fi­ni­saje mai bune, poziţionare mai bună, facilităţi ale complexului. (...) Vom  fi martorii creşterii cla­sei de mijloc, se vor muta anumite procente din zona de mass market către middle.“

Gabriel Voicu explică cererea mare pentru apartamentele din zona mass market de două camere prin faptul că majoritatea finanţărilor au fost acordate prin Prima casă şi astfel au fost limitate la  60.000-70.000 de euro.

În 2016 s-au finalizat 13.000 de apartamente comparativ cu 2008, când s-au finalizat 11.000, a spus el. Ca număr de tranzacţii în ce priveşte apartamentele noi, din cele 13.000, 80% s-au vândut încă din stadiul de construcţie. „Avem 10.000 de unităţi tranzactionate numai dintre  cele care s-au finalizat anul trecut, la acestea se adaugă 5.000 de unităţi care s-au vândut din proiecte finalizate anterior, ceea ce face ca numărul de tranzacţii să fie de 15.000 de unităţi în Bucureşti şi în împrejurimi.“ Ca număr de tranzacţii cu apartamentele vechi, Gabriel Voicu spune că în 2016 au fost în jur de 25.000-30.000, în Bucureşti fiind vândute anual 40.000-45.000 de apartamente.

În ce priveşte eliminarea impozitului de 3% pe tranzacţiile imobiliare sub 450.000 de lei, Voicu spune că măsura nu va aduce schimbări prea mari pe piaţa imobiliară, însă va influenţa marja de negociere a preţurilor.  „Este o măsură bine-venită, însă un 3% nu poate influenţa atât de mult dinamizarea pieţei, va creşte marja de negociere, oamenii vor negocia mai mult, dar asta nu înseamnă că se va dubla numărul de tranzacţii“.

Totodată, programul Prima Casă, prin care vor fi alocate fonduri de 2 mld. lei pe următorii cinci ani reprezintă predictibilitate atât pentru clienţi, cât şi pentru investitori.

Dacă în 2008, 90% dintre clienţi erau investitori speculativi şi 10% erau clienţi finali, acum ponderile s-au inversat. „Nu mai sunt acele frământări date de legea dării în plată, că o să scadă piaţa, nu s-a întâmplat nimic, impactul a fost la nivel psihologic, ne-am întors acum la acelaşi avans de 15-20% la creditele ipotecare, s-au normalizat lucrurile. Avem o cerere sănătoasă, formată din clienţi finali, nu investitori speculativi, faţă de 2008, când 90% din piaţă era formată din investitori speculativi, 10% erau clienţi, acum lucrurile s-au inversat.“  El mai subliniază aici faptul că procentul de 10% de investitori din piaţă nu sunt speculativi, ci sunt investitori care cumpără să ofere spre închiriere.

 

Ce a mai spus Gabriel Voicu

- Sunt persoane care au cumpărat cu Prima Casă acum 5-6 ani şi acum îşi fac un upgrade

- Sunt foarte puţine proiecte rezidenţiale de case în Bucureşti şi în împrejurimi. Ca tendinţă pe 2017 observ că sunt dezvoltatori care vor să facă proiecte integrate de case, precum Cosmopolis

- Noile proiecte au început să se îndrepte spre zonele de birouri. Vedem Barbu Văcărescu, Aviaţiei, Regie, apar proiecte adaptate clienţilor din zona respectivă

- Un apartament cu două camere într-o zonă cu metrou se închiriază cu peste 350 de euro, poate ajunge şi la 450 de euro, depinde de zonă, de ce facilităţi are, la ce etaj este etc.

- Tendinţa clară a pieţei noastre este pentru cumpă­rare, nu pentru închiriere. Trebuie să mai treacă încă o generaţie să gândim în termeni de chirie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO