Business Construct

ZF Live. Ionuţ Negoiţă, dezvoltator de proiecte rezidenţiale din Bucureşti: Vânzările de apartamente au scăzut, ceea ce este normal având în vedere condiţiile din piaţă, cu inflaţie şi dobânzi mari. Vedem însă o creştere a ponderii achiziţiilor cu cash, adică fără credit

Autor: Alexandra Matei

09.02.2023, 10:30 2642

Un plus pe care îl are piaţa rezidenţială din România este acela că nevoia de locuinţe, în special de locuinţe noi, există în continuare şi va exista în următorii 20 de ani.

Ionuţ Negoiţă, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte rezidenţiale din Capitală şi fostul acţionar majoritar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, se aşteaptă ca anul 2023 să fie unul cu multe provocări pentru piaţa imobiliară. Însă, subliniază el, în orice context dificil există şi oportunităţi, iar câştigătorii vor fi aceia care vor profita de ele şi care se vor adapta.

În prezent, spune el, în piaţa rezidenţială vânzările s-au redus la jumătate faţă de nivelul pe care îl aveau într-o perioadă normală, iar proiectele dependente de creditele bancare, cu preţuri mai mici, sunt cele mai lovite.

„Partea bună este că am mai trecut printr-o criză, cea din 2008, în care impactul a fost foarte mare şi din care am învăţat multe. Pandemia, pentru piaţa imobiliară, a fost o mană cerească, vânzările au mers peste aşteptări, peste normalitate. Acum, lucrurile merg mai greu. Vânzările, în medie, s-au redus la jumătate faţă de o perioadă normală. Proiectele dependente de creditele bancare, cu preţurile mai mici, sunt cele mai lovite, sunt la 20% din ce erau înainte de această criză. Vânzarea cu credit bancar reprezintă undeva la 10%, faţă de 40-45%, cum era înainte. Cred că adaptabilitatea este cea mai mare calitate. Cine reuşeşte să se adapteze la orice context are de câştigat. Văd anul 2023 ca fiind un an provocator. Însă, în orice situaţie există şi oportunităţi. Cine reuşeşte să le identifice şi să profite de ele va avea de câştigat“, a spus Ionuţ Negoiţă la emisiunea zilnică de business ZF Live.

În criza precedentă, mai adaugă el, piaţa imobiliară a experimentat vânzarea în rate direct la dezvoltator. Acum, această metodă a revenit în actualitate. Mai mult, susţine acesta, a fost extins termenul de plată a ratelor de 5-7 ani, cât era în trecut, până la 12 ani.

În acest moment, cea mai mare provocare pentru piaţa imobiliară este  scăderea cererii, care vine din factorul psihologic al unei crize. Oamenii devin precauţi şi aşteaptă vremuri mai bune, afirmă acesta, însă diferenţa faţă de criza precedentă, din 2008, vine din faptul că acum românii au bani.

Un plus pe care îl are piaţa rezidenţială din România, crede el, este acela că nevoia de locuinţe, în special, de locuinţe noi, există în continuare.

„Nevoia de locuinţe există şi va exista încă 20 de ani de acum înainte. Există un deficit cantitativ de locuinţe, dar şi unul calitativ. Foarte multe locuinţe aflate în oraş nu mai corespund cerinţelor de astăzi. E o chestiune de timp până când oamenii se vor muta în locuinţe noi“, a mai spus Negoiţă.

Astfel, completează el, preţurile locuinţelor din blocurile vechi vor începe să scadă tot mai mult, întrucât oamenii migrează către dezvoltările noi, care vin cu facilităţi, cum ar fi clinici, magazine, cafenele sau farmacii şi în care se creează o comunitate.

Dezvoltatorul de proiecte rezidenţiale spune că există cerere şi clienţi pentru orice tip de locuinţe. Însă, pentru a se asigura un volum semnificativ de vânzări, crede el, trebuie targetată clasa de mijloc.

Un apartament cu două camere, cu un preţ între 75.000-80.000 de euro, afirmă acesta, este un produs mediu acceptabil pentru această categorie de clienţi. Un apartament cu trei camere, adresat clasei de mijloc, are un preţ de peste 100.000 de euro.

Apartamentele cu patru camere se vând foarte greu, subliniază el, iar preţul lor depăşeşte 140.000 de euro.

Ionuţ Negoiţă este fratele lui Robert Negoiţă, primarul sectorului 3. El a intrat în piaţa imobiliară cu primele proiecte în 2005, iar până acum a produs aproape 10.000 de locuinţe.

„Am mers spre zona de est a Capitalei. Este o zonă foarte bună. Are un bulevard cu trei benzi pe sens, cu ieşire direct spre autostradă, are metrou, tramvai şi autobuz.“

În zona Pallady, precizează el, mai sunt peste 1.000 de hectare de teren, iar jumătate din aceste suprafeţe se află la maxim 2 km de metrou. Metroul, subliniază acesta, este un aspect foarte important pentru ca un proiect rezidenţial să aibă succes. În plus, proiectul trebuie să fie aproape de o zonă populată.

În prezent, Negoiţă are un proiect de 1.900 de apartamente, în zona Pallady, care va fi gata până în vară. În aceeaşi zonă, el mai are un proiect de 1.350 de apartamente, care va fi finalizat anul următor, dar şi alte două proiecte, cu 1.200 şi, respectiv, 600 de apartamente.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO