Business Construct

ZF Live. Lucian Azoiţei, fondator şi CEO al Forty Management: Până acum, preţurile apartamentelor au putut să rămână la un nivel accesibil, însă astăzi, din cauza costurilor atât de ridicate, singura variantă este mărirea lor. Dezvoltatorul imobiliar Forty Management a vândut până în prezent aproximativ 700 de apartamente în şase proiecte

Autor: Alexandra Matei

06.05.2023, 22:39 5230

Lucian Azoiţei, fondator şi CEO al Forty Management, dezvoltator român de proiecte imobiliare cu destinaţie mixtă, spune că deşi până acum preţurile apartamentelor au fost menţinute la un nivel accesibil pentru consumatori, în prezent, costurile ridicate aferente construcţiilor duc inevitabil la mărirea lor.

Oamenii, crede acesta, nu sunt încă pregătiţi să accepte noile preţuri medii pe metru pătrat, ceea ce generează în acest moment un blocaj în piaţă.

„Blocajul pe care îl sesizăm în piaţă nu vine din cauză că oamenii nu doresc să mai cumpere din pricina dobânzilor mari, ci pur şi simplu le este teamă de preţ. Preţul e mare pentru ei, dar este unul corect. Dacă piaţa nu este pregătită să adopte noile preţuri medii pe metru pătrat, dezvoltatorii nu vor mai dezvolta. Se vede această tendinţă a unor dezvoltatori care ies din piaţă. E o perioadă de îngheţ care va dura probabil doi ani, după estimările mele.“

„Până acum, prin diferite metode, preţurile apartamentelor au putut să rămână la un nivel accesibil, însă astăzi, din cauza costurilor atât de ridicate pentru construcţie, singura variantă este mărirea lor. Cred că scumpirile nu vor fi acceptate de piaţă pentru că oamenii nu vor înţelege de ce brusc preţurile explodează“, a spus Lucian Azoiţei la emisiunea online de business ZF Live.

Presiunea foarte mare asupra costurilor, mai adaugă acesta, vine şi din pricina inflaţiei, dar şi din cea a lipsei forţei de muncă.

Însă, afirmă Azoiţei, România are un lucru extraordinar pe care alte ţări nu îl au şi anume, abordabilitatea preţului şi cele mai mici rapoarte între veniturile medii şi preţul mediu al unei locuinţe.

„Este un merit ce vine dintr-un mix de factori „ faptul că suntem o ţară de proprietari şi existenţa unor politici guvernamentale de sprijin. Însă, acum lucrurile se schimbă“, a mai precizat fondatorul şi CEO-ul Forty Management

Dezvoltatorul imobiliar a vândut până în prezent aproximativ 700 de apartamente în şase proiecte. Produsele se vând doar către utilizatorii finali, precizează el, care, spre deosebire de investitori, plătesc un preţ premium.

Ultimul proiect realizat de Forty Management este proiectul Viitorului, ce cuprinde 40 de apartamente, o clădire de birouri şi mai multe spaţii comerciale. Apartamentele pornesc de la două camere şi merg până la cinci, în cazul penthouse-urilor.

Acestea s-au vândut cu circa 1.800 de euro/mp, după cum spune el, un preţ în creştere semnificativă faţă de acum doi ani, când acelaşi tip de apartamente se vindeau cu aproximativ 1.000 de euro pe metru pătrat.

Săptămâna trecută, dezvoltatorul imobiliar a demarat lucrările la Central District Lagoon City, un proiect gândit strict pentru închiriere, cu peste 400 de apartamente, spaţii de biouri şi servicii, un hotel şi o lagună artificială amplasată în centrul complexului. Investiţia, afirmă Lucian Azoiţei, va depăşi 120 mil. euro.

Finanţarea provine atât din surse proprii, cât şi dintr-un credit bancar al unui consorţiu alcătuit din băncile CEC, Alpha Bank şi First Bank, mai adaugă el. Creditul luat are o valoare de 55 mil. euro, pe o durată de 17 ani. Fondurile vin şi din partea unui fond de investiţii tip mezanin din străinătate, aportul propriu al dezvoltatorului fiind de 30 mil. euro.

„Una din marile probleme pe care le întâmpină dezvoltatorii este continuitatea. Pentru a ne asigura această continuitate a veniturilor, am decis să nu vindem, ci să închiriem. Prin acest proiect ne propunem să aducem toate aceste facilităţi high-end chiar în centrul oraşului, transformând Bucureştiul într-o destinaţie de vacanţă. Am demarat deja lucrările, am terminat demolarea clădirilor industriale de pe teren şi acum ne apucăm de groapa lagunei“, a mai spus el.

Laguna va fi amplasată pe o suprafaţă de peste 10.000 mp, va avea o adâncime maximă de doi metri, şi două plaje de peste 3.200 mp. Finalizarea ei este estimată pentru sfârşitul acestui an sau, cel mai târziu, începutul anului viitor. Întregul proiect va fi finalizat în 2026.

Complexul va fi situat pe Strada Coralilor nr. 18, în sectorul 1 al Capitalei, în apropiere de Petrom City. Chiria în acest nou complex va varia între 1.000 şi 4.000 de euro. În cinci ani, dezvoltatorul imobiliar aşteaptă venituri anuale de 24 mil. euro din chirii.

Pentru dezvoltarea conceptului Lagoon City, Forty Management a achiziţionat franciza Crystal Lagoons, companie americană cu birouri în întreaga lume, care a dezvoltat o tehnologie ce permite construirea şi întreţinerea unor lagune artificiale oriunde în lume.

Compania americană Crystal Lagoons are peste 1.000 astfel de proiecte finalizate sau în diferite stadii de execuţie, în peste 60 de ţări.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO