Business Construct

ZF Live. Răzvan Pascu, Consultant Marketing Turistic: Pentru a trăi decent în Dubai trebuie să ai venituri cel puţin duble faţă de veniturile pe care ar trebui să le ai să trăieşti decent în România

 ZF Live. Răzvan Pascu, Consultant Marketing Turistic:...

Autor: Mara Rolea

17.04.2022, 00:03 77757

”Sunt foarte mulţi dezvoltatori în Dubai şi preţurile sunt variate de la 1.900 de euro pe mp până la 10.000 de euro pe mp. Aş zice că un preţ mediu corect este între 4.000-5.000 de euro pe mp, dar nu contează cât costă el, dar şi modul în care îl achiţi pentru că dacă achiţi 10% avans şi apoi plăteşti doar 10% la fiecare 6 luni, evident că este un câştig pe care îl ai prin modul acesta de plată.”

Răzvan Pascu, Consultant Marketing Turistic,  a investit personal în Dubai, observând sistemul de plată al apartamentelor care se poate acorda în rate în perioada de construcţie şi încă doi ani de după finalizarea acesteia. Acesta a achiziţionat apartamente la etajele 2, 19 şi 31 într-un proiect imobiliar care se numeşte Sova. Numai săptămâna trecută a vândut apartamente în valoare totală de 5 milioane de euro românilor.

„Pentru a trăi decent în Dubai trebuie să ai venituri cel puţin duble faţă de veniturile pe care ar trebui să le ai să trăieşti decent în România. Dacă plăteşti o chirie de 2500 de euro pe lună, probabil că vei câştiga 6000 per familie. Dar sunt foarte mulţi expaţi care lucrează în Dubai”, afirmă Răzvan Pascu în cardul emisiunii de business ZF Live.

Preţurile pentru un apartament de 65 de mp cu un dormitor, living şi study, adică o cameră de 8-9 mp utilă pentru cei care au familii cu copii costă aproape 300.000 de euro, cu un avans de 30.000 de euro. Pentru un apartament de 100-105 mp cu două camere, două băi şi o cameră mai mică, preţul este de 500.000 de euro. Aceste proiecte sunt proiecte off-plan, adică urmează a fi construite, iar jumătate din sumă trebuie achitată în perioada construcţiei, iar construcţia va fi gata în 2025, cel mai devreme. Preţul unui apartament deja construit este dublu.

Chiria în această zonă a Dubaiului va fi de 4000 de euro pe lună: ”Eu am pus 2.500, să zicem, varianta pesimistă. 2.500 x 12 înseamnă 30.000 de euro pe an. În maxim 10 ani îşi scoţi banii investiţi. Randamentul l-ai calcula dacă ai da toţi banii şi i-ai bloca de la început, dar noi nu dăm toţi banii de la început şi după ce este gata încă 2 ani de zile plătim la el”, spune Răzvan Pascu.

În Dubai casa poate fi dată spre închiriere doar prin intermediul unui agent imobiliar, iar chiria este primită pe un an în avans. Pentru închirieri pe termen scurt, în regim hotelier, sunt firme cu property management care se ocupă, opresc un comision şi câştigul poate creşte cu 50%-60%. De asemenea, în Dubai nu se plăteşte impozit anual, nu se plăteşte TVA pe achiziţia de locuinţe sau impozit pe chirii.

Răzvan Pascu este de părere că Dubai va ajunge în 15 ani precum New York din punct de vedere al preţurilor: „Noi ce am cumpărat am cumpărat cu 4.000 de euro pe metru, acum este 4.500, dar dacă vorbim de proiectele ultra high luxury şi care sunt poziţionate central, acelea sunt peste 10.000 de euro pe mp. În New York preţurile medii pentru un cartier decent, dar nu în centru, sunt peste 10.000 de dolari pe mp.”

În ceea ce priveşte turismul, la 2-3 săptămâni după izbucnirea războiului din Ucraina oamenii nu au mai cumpărat excursii. Răzvan Pascu vinde excursii în valoare de 7 milioane de euro pe an, iar de două săptămâni sectorul turismului a revenit la normal din punct de vedere al rezervărilor, însă preşurile cresc: „Dacă de revelion până acum ai fi putut să îl faci într-o destinaţie exotică la un hotel de 5 stele cu 4.000 de euro, cred că revelionul ăsta sub 5.000 de euro nu o să ne atingem pentru că am văzut preţurile la biletele de avion pe care anul recut le luam cu 800-900 ca agenţie de turism, acum le luăm cu 1200-1500. Sunt companii de croazieră care am văzut că au început să inroducă o suprataxă de combustibil. Mă aştept la o creştere de minim 20%, dar dacă vorbim de  destinaţii foarte căutate de revelion, de Crăciun, acolo creşterile vor fi şi mai mari.”

Din punct de vedere al vacanţelor pe care le fac românii, opţiunile lor rămân asemănătoare, preferând în continuare Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania, ca destinaţii turistice. În ultimul timp, românii descoperă şi destinaţii turistice din afara Europei, destinaţii precum circuite în America de Sud, Tanzania şi Statele Unite, bilete ce s-au vândut cu 6 luni în avans.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO