Business Construct

ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2022. Dilema dezvoltatorilor: Cum să atragi nume noi de investitori în piaţă, când dezvoltatorii nu mai primesc autorizaţii pentru viitoare proiecte

ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2022: Tot mai multe companii caută spaţii de birouri pentru a intra sau pentru a se extinde. Pieţe regionale precum Iaşi sau Timişoara, cresc puternic

ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2022: Tot mai multe companii caută spaţii de birouri pentru a intra sau pentru a se extinde. Pieţe regionale precum Iaşi sau Timişoara, cresc puternic

Autor: Cristina Bellu, Bogdan Alecu

23.03.2022, 00:08 925

Marii dezvoltatori de proiecte imobiliare din Capitală reclamă lipsa autorizaţiilor de construire pentru continuarea construcţiilor, în contextul în care companiile prezente pe plan local caută noi spaţii de birouri pentru a se extinde.

Volumele de birouri ce vor fi livrate în Bucureşti în 2022 şi 2023 sunt la jumătate faţă de 2021 şi cu mult sub cererea din piaţă, timp în care în zone că­u­tate de către companii, precum Floreasca – Barbu Văcărescu, nu va exista nicio livrare nouă în viitorul apropiat.

„Partea de ecosistem public-privat nu func­ţionează. Se vede asta în proiectele livrate în ultimii 20 de ani, ne bucurăm foarte mult de ceea ce apare în Capitală, dar 99% este din in­ves­tiţie privată. Există deja proiecte în pipe­line, vedem anul acesta proiecte de aproxi­ma­tiv 135.000 mp de birouri clasa A care se vor livra. Sunt încă birouri clasa A care sunt goale şi vor fi ocupate anul acesta, dar pentru com­pa­niile mari, nu vor fi suprafeţe mari care să acopere cererea. Problema principală vine în 2023, unde concret nu există în construcţie decât aproximativ 150.000 mp“, a spus Andrei Voica, head of workspace advisory&project management, Avison Young România în cadrul evenimentului ZF Tendinţe în piaţa de birouri 2022, realizat în parteneriat cu Iulius, myhive, Vantage Towers, Akcent Develop­ment, Theda Mar, Nhood şi Qult.

Lipsa noilor autorizaţii de construire pen­tru ca dezvoltatorii să poată continua noile proiecte de birouri loveşte pia­ţa imobiliară din Capitală mai mult decât pan­de­mia sau scum­pirea materialelor de construcţii.

„Pe piaţă sunt companii precum Oracle care an de an cresc cu cel puţin 1.000 de angajaţi. Unde vor lucra aceşti oameni în condiţiile în care nu avem nicio clădire nouă în zona Barbu Văcărescu şi nu vine nimic din urmă nici în Centru-Vest. Cheia unei economii o reprezintă investiţiile. Ca ele să se întâmple, fie că sunt locale sau investiţiile străine directe, trebuie să existe o infrastructură. Dacă ea nu există , investiţiile se reduc sau chiar dispar şi atunci economia stagnează. Dacă economia nu creşte prin investiţii, toată lumea pierde. Ar trebui să devenim mai responsabili din punctul acesta de vedere. Cerere există între 300.000 şi 400.000 mp de birouri care s-au tranzacţionat în medie, în ultimii ani, anual. În următorii trei ani nu se livrează nimic. Atunci companiile ce vor face? Se vor duce în Polonia, în Cehia, în Ungaria, Serbia“, a explicat Mihai Păduroiu, CEO Office Division One United Properties.

Miza dezvoltării o reprezintă extinderea la nivel naţional, în marile centre universitare, consideră Marius Persenea - Chief Operating Officer IULIUS.

„În continuare, atractivitatea oraşelor Iaşi, Cluj, Timişoara, Suceava, Braşov, Oradea, au ridicat ştacheta competitivităţii. Aceste oraşe oferă anumite avantaje. Unul este mobilitatea în comparaţie cu ce se întâmplă în Capitală la anumite ore, proximitatea de zone de relaxare. Noi am mizat pe acest lucru şi pe atractivitatea acestor factori pentru companiile internaţionale“, a spus Marius Persenea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO