Business Construct

ZF Tendinţe în piaţa de birouri: Tot mai multe companii caută spaţii de birouri pentru a intra în România

ZF Tendinţe în piaţa de birouri: Tot mai multe...

Autor: Bogdan Alecu

25.03.2021, 00:07 1332

Piaţa birourilor din Bucureşti şi din marile oraşe regionale - Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov - continuă să se dezvolte, investitorii locali şi străini având în construcţie sau în curs de livrare proiecte cu o suprafaţă de aproximativ 500.000 de metri pătraţi ce vor fi date în folosinţă în următorul an şi jumătate.

„Pentru noi, 2021 a început destul de dinamic. Vedem un an destul de efervescent. În momentul de faţă avem discuţii pentru circa 80.000 de mp pentru clienţi care au ieşit din letargie, îşi evaluează activ necesarul de birouri, sunt gata să ia decizii, prin creşterea suprafeţelor sau prin optimizarea acestora. Avem discuţii cu clienţii existenţi, atât din Bucureşti, cât şi din oraşele secundare: Iaşi, Cluj, Timişoara“, a spus Monica Vasile, director office agency, în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, în cadrul evenimentului ZF Tendinţe în piaţa de birouri: „Cum se transformă clădirile de birouri“, realizat în parteneriat cu myhive, Genesis Property, Cushman & Wakefield Echinox, Signify şi Iulius.

Grupul Iulius, controlat de antreprenorul Iulian Dascălu, a demarat anul trecut lucrările de construcţii la Palas Campus, în Iaşi, o investiţie care depăşeşte 120 de milioane de euro, în ciuda faptului că mediul de afaceri este influenţat negativ de pandemia de COVID-19, iar multe companii au amânat demararea de noi investiţii. Ramona Cornea,

Viitorul Palas Campus va avea o suprafaţă închiriabilă de 60.000 mp şi este considerată de grupul Iulius  cea mai amplă investiţie lansată în Iaşi în actualul context economico-social şi cea mai mare de după inaugurarea din 2012 a primului proiect mixed-use din România, ansamblul Palas.

Investiţia va fi finalizată în 2022, generând peste 1.700 de locuri de muncă în perioada construcţiei şi peste 5.000, după inaugurare. Totodată, în timpul lucrărilor, contribuţiile directe la bugetul statului vor fi de peste 1,3 milioane de euro prin taxe, autorizaţii, avize etc., iar valoarea impozitelor pe proprietate anuale în operare este estimată la peste 700.000 de euro.

„Am început anul 2021 pe şantier. În Iaşi suntem în plină desfăşurare a construcţiei Palas Campus, este o extindere de 120 mil. a proiectului Palas, un proiect de birouri care vor reprezenta cea mai mare clădire de birouri din România, 60.000 de mp în un singur complex care reuneşte atât funcţiuni de birouri, cât şi funcţiuni de retail. Până acum am investit masiv în zone verzi, aproximativ 20 mil. euro. Palas Campus va găzdui chiriaşul Amazon. Credem foarte mult în oraşele magnet din România: Iaşi, Cluj, Timişoara. Cred că ne-am repliat foarte bine după anul 2020, un an care a fost deosebit de greu, mai ales pentru echipele noastre operaţionale“, a spus Raluca Munteanu, business development manager în cadrul Iulius.

Palas Campus vine cu o serie de elemente care vor aduce valoare întregii comunităţi, este o clădire construită în o zonă istorică şi nu este doar o inserţie urbane de mari dimensiuni, ci vine cu o serie de investiţii în infrastructură, adică toate străzile care sunt adiacente proiectului vor fi lărgite sau vor fi create noi artere, noi staţii de autobuz, zone verzi.

„În momentul de faţă, în proiectul Palas lucrează peste 7.000 de angajaţi, iar aproximativ 5.000 de locuri de muncă noi vor fi create în cadrul extinderii pe care o realizăm acum. Pandemia nu ne-a ţinut în loc. Angajaţii vor să revină la rutina lor zilnică de birou şi credem că ei vor reveni, pe termen lung. În acest sens, trebuie să ne asigurăm că experienţa lor este plăcută atunci când se întorc“, a explicat Raluca Munteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO