Business Hi-Tech

100 milioane dolari de la chinezi pentru telecomul Postei Romane

15.07.2003, 00:00 18



Compania chineza Zhongxing Telecommunication Equipment (ZTE) a castigat licitatia pentru furnizare de echipamente in valoare de circa 100 milioane dolari operatorului roman de telecomunicatii POSTelecom, au declarat surse din cadrul actionariatului firmei romane.



"ZTE a depus cea mai buna oferta tehnica si financiara, pe urmatoarele locuri plasandu-se Alcatel Bell Shanghai si Huawei Technologies. Valoarea contractului se ridica la aproximativ 100 de milioane de dolari", au afirmat sursele citate.



Semnarea contractului privind furnizarea echipamentelor va avea loc la sfarsitul lunii iulie. Finantarea tranzactiei va fi realizata printr-un credit acordat de Banca de Export-Import a Chinei, acordul intre operatorul roman si aceasta institutie urmand sa fie semnat in cursul lunii august.



Compania POSTelecom va fi infiintata in perioada urmatoare, avand ca actionari Posta Romana, cu 80% din capital, Grupul Industrial Roman, cu 10%, Banca Comerciala Romana (BCR) - 5% si Societatile de Investitii Financiare Banat-Crisana si Oltenia cu cate 2,5%.



Posta Romana va ceda pana la 30% din participatia sa firmei China Unicom, care intentioneaza sa devina actionar al operatorului roman.



Noul operator va furniza servicii de date si voce la nivel national, vizand atat segmentul rezidential cat si cel al firmelor.



Oferta comerciala a POSTelecom va fi lansata in luna octombrie a acestui an in opt orase din Romania, inclusiv in Bucuresti.



Piata telecomunicatiilor din Romania a fost liberalizata la 1 ianuarie 2003, cand a incetat monopolul RomTelecom pe segmentul serviciilor de telefonie fixa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO