Business Hi-Tech

3.300 de japonezi incearca primele servicii UMTS

01.06.2001, 00:00 20



Prima etapa de incercare a serviciilor din a treia generatie de telefonie mobila a debutat miercuri in Japonia.

Privilegiatii care au deja acces la toate facilitatile unui telefon 3G si ale tehnologiei UMTS sunt in numar de numai 3.300 si locuiesc in Tokyo si in alte cateva districte din jurul localitatilor Yokohama si Kawasaki.

Initiativa apartine liderului pietei nipone de telefonie mobila, NTT DoCoMo care spera ca in luna octombrie va iesi cu varianta comerciala a multasteptatelor servicii. Initial, compania planificase lansarea serviciilor de telefonie 3G pana la sfarsitul lunii mai.

Chiar si asa, erori de software au aparut chiar inainte de lansarea serviciilor de proba iar multe dintre videotelefoane isi vor face aparitia pe piata cu inca o luna intarziere.

A treia generatie de telefonie mobila promite utilizatorilor acces rapid si permanent la Internet, e-mail si transmisii video. In functie de capacitatea retelei de comunicatii, viteza de transmitere a datelor va fi de pana la 40 de ori mai mare decat cea de pe actualele terminale mobile.

La etapa de proba a serviciilor 3G au dorit sa participe peste 147.000 de japonezi dar numai 3.300 dintre ei au fost selectionati pentru a testa noile aparate.

Primele impresii s-au aratat a fi favorabile noii tehnologii. "Este minunata si totul merge atat de repede!", afirma Shintaro Yanagisawa, angajat in varsta de 24 de ani al unei companii de marketing.

Optimismul nu s-a manifestat numai in regiunea utilizatorilor ci si a oficialilor NTT DoCoMo. "Acest sistem intoarce o noua pagina in comunicatiile mobile ale secolului 21", apreciaza Keiji Tachikawa, presedintele operatorului nipon de telefonie.

Compania si-a denumit noul serviciu "Foma", adica "libertatea accesului la multimedia prin dispozitive mobile".

Participantii la perioada de proba au primit terminalele mobile gratuit insa ei trebuie sa achite o taxa bazata pe volumul de date pe care le primesc si le expediaza.

Astfel, in timp ce testarea telefoanelor este gratuita, adevaratul serviciu nu va fi deloc ieftin. Trei minute de transmisie de date ii vor costa pe japonezi intre 100 si 500 de yeni, adica intre 83 de centi americani si 1,25 de dolari.

Telefoanele i-mode, cele care preced in Japonia generatia UMTS, costa aproximativ 30.000 de yeni (250 de dolari) iar analistii se asteapta ca terminalele 3G sa fie mult mai scumpe.

Autoritatile nipone au promis ca serviciile comerciale 3G vor acoperi numai Tokyo, alte centre urbane mai mari precum Osaka si Nagoya urmand a fi conectate in luna decembrie. Extinderea serviciilor la nivel national nu se va putea realiza mai devreme de un an.

DoCoMo spera sa repete succesul pe care l-a avut cu i-mode. In numai cativa ani, i-mode a castigat 23 de milioane de utilizatori iar usurinta sa de utilizare i-a permis sa a€oinvinga la puncte" serviciul WAP propus de europeni.

In primul an de operare a noilor servicii, DoCoMo se asteapta sa atraga 150.000 de utilizatori.

In Europa, serviciile 3G nu sunt asteptate mai devreme de 2003, operatorii incercand acum piata cu generatia intermediara de telefonie mobila 2 1/2 sau GPRS (General Packet Radio Services).

In Romania, conform oficialilor Ericsson, generatia a treia de telefonie mobila nu va deveni operationala mai devreme de 2004, cu conditia ca guvernul sa scoata la licitatie licentele UMTS in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO