Business Hi-Tech

A aparut primul virus periculos pentru Pocket PC

09.08.2004, 00:00 32

Companiile specializate in securitatea informata au avertizat ca a aparut si primul virus pentru echipamentele mobile de buzunar pe platforma Pocket PC.Numit WinCE.Brador.a, virusul este de fapt un troian atribuit unui hacker din Rusia, care l-a creat in scopuri financiare, mai precis pentru a-l vinde spammerilor (cei care trimit masiv mesaje publicitare nesolicitate) sau altor pirati ai Internetului. Acest concept de virus a fost lansat de grupul de elita al hackerilor 29A luna trecuta sub numele de "Dust", dar spre deosebire de acesta "Brador" are anumite functii distructive. "Virusul are un set complet de functii distructive tipice pentru un program de tip backdoor", a comentat Eugene Kaspersky, directorul diviziei antivirus de la Kaspersky Labs.
Se instaleaza atunci cand utilizatorul descarca un e-mail sau un atasament infectat de pe Internet sau prin simpla navigare. Odata descarcat se instaleaza ca un program anonim, deschide un port de comunicatii si asteapta instructiuni, au explicat specialistii de la Symantec comportamentul virusului. Cu toate acestea riscul de infectie este mic iar virusul este usor de inlaturat au asigurat specialistii Symantec.
Mult mai ingrijorator pentru comunitatea antivirus este ca un asemenea virus este in libertate. "Asteptam din clipa in clipa ca o amenintare wireless sa apara", a spus Joe Telafici, directorul de operatiuni al producatorulul de software antivirus McAfee.
Semnale privind lansarea unor virusi wireless existau inca de la inceputul verii cand a fost lansata o versiune de virus care putea sa atace telefoanele mobile, mult mai vulnerabile din cauza diversitatii de aplicatii software folosite. In cazul PDA-urilor riscul nu este atat de mare apreciaza Telafici din cauza ca acestea functioneaza cu sistem de operare. "Exista mereu ipostaza in care un virus prezent pe un dispozitiv sa infecteze altul care nu este infectat inca" a explicat pentru NewsFactor Graham Cluley, consultant pe probleme de securitate al companiei antivirus Sophos. andrei.dora@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO