Business Hi-Tech

A apărut un site românesc “de împărţit” maşina la drum. Varianta franceză valorează milioane de euro

16.06.2010, 00:00 255

Pe web-ul româneasc a apărut un site care le oferă posibilitateaşoferilor şi celor care vor să ajungă în alte oraşe sau la serviciusă intre în contact pentru a merge împreună cu maşina. Utilizatoriipot găsi însă şi parteneri de drum pentru rute internaţionale. Subsloganul "reinventăm transportul în comun", site-ulwww.cumasina.net permite utilizatorilor să facă "autostopul" pentrua putea merge cu maşinile de ocazie.

Spre deosebire de România, unde această idee este de-abia laînceput, în Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa sunt foarterăspândite. Spre exemplu, un site asemănător în Franţa,www.covoiturage.fr a obţinut pentru a doua oară o finanţare de 1,25de milioane de euro. Cea mai mare parte din sumă, 1,1 milioane deeuro vine din parta unui fond de investiţii numit Isai, creat demai mulţi antreprenori din domeniul telecom şi internet, relateazăLes Echoes. Investiţia va trebui să ajute Comuto, compania careadministrează site-ul, , să-şi dezvolte afacerile şi pe planinternaţional. "Am identificat deja pieţe unde această idee detransport în comun nu este dezvoltată", a declarat FredericMazella, preşedintele şi cofondatorul companiei. Europa de Sud esteprincipala zonă vizată.
Comuto oferă servicii şi pentru societăţi, dezvoltând site-uri de"carsharing" ("împărţirea" maşinii) pentru angajaţii RATP (RegiaAutomonă de Trannsport a Parisului) şi Ikea. Cifra de afaceri acompaniei este aşteptată să crească în acest an cu 150%. Site-ulare 600.000 de membri, peste 160.000 de trasee şi aproape 450.000de vizitatori unici pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO