Business Hi-Tech

A fost creat primul program de inteligenţă artificială psihopat

A fost creat primul program de inteligenţă artificială...

Autor: Gabriel Cojan

28.07.2018, 18:16 2457

Cercetătorii de la MIT(Massachussets Institute of Technology) l-au creat pe Norman, un algoritm de învăţare automată care a folosit date din partea mai întunecată a internetului, relatează World Economic Forum.

Norman a fost pus să recunoască imagini de pe discuţii cu subiecte mai întunecate de pe Reddit, iar apoi pus să dea un test Rorschach folosit în psihologie, mai exact să spună ce vede în petele de cerneală. Răspunsurile date de acesta au fost neobişnuite faţă de răspunsurile date de IA(Inteligenţa Artificială) standard.

Sursă foto: MIT

Unde un program de IA standard a văzut păsări stând pe o creangă, Norman a văzut un om care moare electrocutat. Unde IA normală a văzut o vază cu flori, Norman a văzut un om împuşcat, iar în loc de câţiva oameni care stau unul lângă altul, Norman a văzut un om sărind de la etaj.

IA standard a avut un algoritm de învăţare mecanică prin care analiza imagini, acesta având ca date primite un milion de imagini din viaţa de zi cu zi.

În timp ce IA standard a fost expus unei game largi de imagini, Norman a avut un set foarte mic de imagini pe care să le analizeze şi anume imagini morbide găsite pe o pagină Reddit, unde pot fi găsite poze cu accidente şi oameni murind.

Ideea este că Norman nu este un psihopat în adevăratul sens al cuvântului, ci este un exemplu foarte bun pentru cercetătorii din domeniul inteligenţei artificiale.

Acest nou tip de inteligenţă artificială nu doar calculează toate posibilităţile ci şi ia în considerare care este cel mai probabil să se întâmple. Inteligenţa artificială care ia decizii bazate pe posibilităţi stă la baza maşinilor ce se conduc singure şi diagnosticelor medicale.

Inteligenţa artificială trebuie îndrumată pe drumul corect, astfel încât să nu preia de la oameni trăsăturile negative.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO