Producatorul american de PC-uri si echipamente hardware Acer Computer nu planuieste deocamdata sa deschida o reprezentanta oficiala in Romania, pentru ca, spun ei, o astfel de investitie nu este sustinuta de valoarea piatei in acest moment. Despre o fabrica, nici nu poate fi vorba.
"Pe masura ce piata se va dezvolta, vom reanaliza aceasta situatie", a declarat pentru Ziarul Financiar Stefan Engel, directorul pentru Europa de Est al Acer. "Noi nu suntem genul de companie care deschide un birou cu un singur angajat", a mai spus el. Deocamdata, compania lucreaza in tarile unde nu are birouri direct cu distribuitorii locali. In Romania, acestia sunt Tornado Systems si Scop Computers. Acer are o cota de piata de 5,6% pe piata romaneasca a laptopurilor, situandu-se pe locul al saptelea in topul distribuitorilor ca numar de unitati vandute si incasari pe trimestrul doi al acestui an, conform datelor furnizate de IDC si Gartner. "Colaboram foarte bine si cu lantul de magazine retail Metro", a mai spus Stefan Engel, dar a precizat ca si in acest caz colaborarea se face tot prin distribuitori.
Ca si oficialii Hewlett-Packard si Intel, responsabilii Acer au apreciat ca nu se pune problema construirii unei fabrici in Romania. Acer se axeaza pe activitatea de productie de la fabrica din Ungaria si analizeaza posibilitatea de a mai deschide una, undeva in Est. Oricum, compania continua sa creasca si tocmai din aceasta cauza se traseaza planuri de viitor.
Acer a reusit sa isi mentina profitabilitatea pentru al patrulea trimestru consecutiv, dupa perioada de recesiune care a urmat crahului dot com. Relansarea a avut loc dupa ce producatorul a intrat rapid pe noile piete deschise in ultimul timp: a lansat primul Tablet PC, primul laptop cu tehnologie Intel Centrino, primul PC media-center. Producatorul a reusit sa urce anul acesta pe locul doi in regiunea EMEA (Europa Occidentala si de Est plus Rusia, Orientul Mijlociu si Africa) in privinta vanzarile de laptopuri, fiind depasit doar de Hewlett-Packard (HP).
Astfel, Acer a reusit sa bata in aceasta zona nume mari precum Dell, Toshiba sau IBM si sa isi creasca practic incasarile cu 60% in prima jumatate a anului 2003, fata de anul trecut, pana la 1,8 miliarde de dolari. In privinta vanzarilor totale de PC-uri, Acer se afla pe locul patru in EMEA, dupa HP, Dell si Fujitsu-Siemens. La nivel mondial, compania se afla intre primi zece jucatori, cu incasari de 12,9 miliarde de dolari anul trecut.