Business Hi-Tech

Acer intentioneaza sa-si dubleze vanzarile de notebook-uri

23.03.2007, 20:21 27

Producatorul taiwanez de PC-uri Acer, care detine locul cinci pe piata locala de notebook-uri, cu o cota de 12,45%, a vandut anul trecut in Romania circa 17.000 de notebook-uri si peste 25.000 de monitoare LCD.
Acer se asteapta sa atinga pana la sfarsitul anului vanzari de circa 30.000-35.000 de unitati, pe fondul reducerii cu 20% a preturilor. "Pe fondul reducerii cu 20% a preturilor la notebook-uri si al ratei reduse de penetrare in randul populatiei, Acer se asteapta sa vanda 30.000-35.000 de unitati in 2007", a declarat Bogdan Iftemie, director de vanzari pentru Romania al Acer Computer.
Pentru acest an, Acer si-a propus pozitionarea pe primul loc in topul producatorilor de pe segmentul de notebook-uri, cu o cota de 20% din piata, ca urmare a sporirii cererii de computere portabile. Iftemie a precizat ca majoritatea notebook-urilor vandute au fost din segmentul entry-level - modele cu preturi reduse, dar si performante mai mici. De regula modelele entry-level au procesoare mai putin performante, capacitati mai reduse ale hard discului si nu includ functii premium precum conectivitate bluetooth sau placi grafice cu performante superioare.
Un alt factor de crestere a vanzarilor va fi cererea din segmentul corporatist, pana in prezent orientat catre desktop-uri, considera reprezentantii companiei de cercetare a pietei International Data Corp (IDC) Romania.
"Ritmul rapid de dezvoltare al economiei, asociat cu cresterea puterii de cumparare sunt factorii care influenteaza cresterea ratei de penetrare a tehnologiei notebook", a declarat pentru ZF Calin Mirea, research analyst la IDC.
In prezent, din 100 de PC-uri vandute pe piata locala, 20 sunt notebook-uri.
Potrivit reprezentantului IDC, anul trecut, aproximativ 80% din numarul total de notebook-uri au fost vandute catre IMM si utilizatorii casnici.
"In sectorul IMM, un rol important il are cresterea nevoii de mobilitate in afaceri. Sunt sectoare economice in care notebook-ul a devenit "o unealta de baza a meseriei, nicidecum un lux sau un accesoriu optional", a mentionat Mirea.
Conform declaratiei lui Bogdan Iftemie, la nivelul anului 2006 au fost vandute in Romania circa 140.000 de notebook-uri, in crestere cu 56,5% fata de anul 2005, pentru anul acesta oficialul Acer asteptandu-se la o mentinere a trendului.
"Un lucru interesant s-a intamplat in Ungaria in 2006, cand, pentru prima data, numarul de notebook-uri vandute a depasit intr-unul dintre trimestre numarul de desktop-uri. Aceasta este o evolutie la care ne putem astepta si in Romania, insa peste mai multi ani", a adaugat Calin Mirea.
In ceea ce priveste segmentul de monitoare LCD pentru PC-uri, Acer s-a situat anul trecut pe pozitia 6 in topul producatorilor, cu o cota de 5,1%, in timp ce vanzarile de proiectoare s-au situat la 7,38% din piata.
Compania a vandut in 2006 peste 25.000 de monitoare LCD, iar anul acesta vizeaza locul cinci in clasamentul producatorilor pe acest segment. Totodata, Iftemie a precizat ca Acer vizeaza pentru 2007 o pozitie in primii zece producatori de PC-uri desktop pe piata locala. Oficialii Acer nu au vrut sa ofere informatii privind valoarea vanzarilor companiei pe piata romaneasca in 2006, dar au precizat ca evolutia acestora va fi crescatoare, estimare sustinuta si de extinderea retelei de distributie a marilor retaileri. Pe piata locala, produsele Acer sunt distribuite prin retele partenerilor Scop Computers, Tornado si Elko.
Acer a ocupat anul trecut prima pozitie in regiune EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) in ceea ce priveste vanzarile de notebook-uri, cu o cota de 15,5%, in timp ce pe segmentul de PC-uri desktop, producatorul taiwanez s-a situat pe locul 3, dupa o crestere de aproximativ 30%.
Acer, ale carei venituri sunt generate in proportie de 50% de Europa, se asteapta pentru 2006 la vanzari de aproximativ 11,31 mld. dolari (8,5 mld. euro), in crestere cu 16,6% fata de perioada anterioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO