• Leu / EUR4.8806
  • Leu / GBP5.7514
  • Leu / USD4.8447
Business Hi-Tech

Aceşti investitori în criptomonede vor să se răzbune pe escrocii care i-au jupuit de bani şi iau justiţia în propriile mâini: „Paza Cripto” a pornit vânătoare escrociilor din lumea criptomonedelor

Aceşti investitori în criptomonede vor să se răzbune pe escrocii care i-au jupuit de bani şi iau justiţia în propriile mâini: „Paza Cripto” a pornit vânătoare escrociilor din lumea criptomonedelor

Autor: Răzvan Botea

03.03.2018, 11:37 8246

Şase investitori au intentat proces împotriva BitConnect, acuzând compania de escrocherie la diferite niveluri în tranzacţiiile cu criptomonede. Avocatul acestora spune că există şanse să recupereze prejudiciul de 771.000 de dolari, dar chiar şi după interzicerea BitConnect în Texas şi Carolina de Nord, tot va fi foarte dificil, conform Bloomberg.

Aşa că au decis să ia justiţia în propriile mâini. Grupul şi-a luat denumirea de „Paza Cripto” (n.r. eng – Crypto Watchdogs, deşi o parte dintre aceştia au preferat să-şi ascundă identitatea reală. Grupul oferă recompensă pentru informaţii despre oricine este implicat în BitConnnect. Plata va fi făcută în JusticeCoin, moneda pe care aceştia o vor emite.

„Venim pentru voi toţi”, au spus „Paza Cripto” pe website-ul acestora, unde postează videoclipuri cu persoane care cred ei că au legătură cu BitConnect. ”Ştim unde sunteţi, ce faceţi şi când faceţi!”

Victimele acuză BitConnect că folosesc o tactică de marketing priamidală, cu participanţi care primesc comision pentru faptul că aduc noi membrii. Încercările de a contacta compania pentru declaraţii au fost fără succes.

Frustrările acestora nu sunt doar în legătură cu BitConnect. În lumea criptomonedelor, care suferă de o pandemie de escrocherii, este foarte uşor să fii păcălit. Multe dintre site-urile de investiţii în cripto nu oferă informaţii de contact, precum multe dintre acestea au sediile în afara statului unde activează.

„Este o protecţie a investitorului substanţial diminuată pe pieţele cripto faţă de pieţele noastre tradiţionale, iar pe această piaţă sunt oportunităţi mult mai mari pentru fraude şi manipulare”, a spus Jay Clayton, preşedintele SEC (Security and Exchange Commission), autoritatea de supraveghere financiară a SUA.

Organizatorii din spatele Pazei Cripto sunt în mare parte anonimi. Chris Summers, care răspunde întrebărilor din partea presei, a spus că grupul a adunat mai mult de 1.000 de oameni care s-au înregistrat ca fiind victimele BitConnect. Grupul de asemenea mai apelează la membrii pentru o contribuţie de 100 de dolari care va face posibilă crearea criptomonedei JusticeCoin. Banii vor mai fi folosiţi să îi găsească pe deţinătorii BitConnect.

„În organizaţia noastră, avem un slogan pe care ne place foarte mult să-l folosim”, a spus Summers într-un email. ”Avem un morman atât de mare de probe despre Bitconnect cu promoterii şi directorii lor, încât dacă acest morman ar fi de pământ, am avea destul încât să săpăm o groapă, să-i aruncăm acolo şi tot ar mai rămâne pământ cât să construim un munte deasupra lor.” 

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8806
Diferență: 0,0266
Ieri: 4.8793
Azi: 4.8447
Diferență: 0,9144
Ieri: 4.8008
Azi: 5.7514
Diferență: -0,5619
Ieri: 5.7839
Azi: 5.0668
Diferență: 0,6816
Ieri: 5.0325