Business Hi-Tech

Achilleas Kanaris, CEO, Vodafone România: Dialogul cu ANCOM şi cu autorităţile este extrem de important pentru că ritmul cu care investim, viteza de lansare a tehnologiei 5G, apetitul cu care investim sunt în mâinile lor

ZF Digital Summit 2022

Achilleas Kanaris, CEO, Vodafone România: Dialogul cu...

Autor: Ramona Cornea

10.11.2022, 13:04 169

Dialogul cu ANCOM şi cu autorităţile este extrem de important pentru jucătorii din industria de telecomunicaţii, având în vedere ritmul cu care investesc, viteza de lansare a tehnologiei, apetitul cu care investesc sunt în mâinile lor, spune Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.

„Din punctul de vedere al economiei, în acest punct, 5G nu este o afacere cu randamente mari în Europa, mai ales în România pentru că România nu este cel mai strălucit exemplu în Europa în ceea ce priveşte randamentele operatorilor. România este văzut ca cea mai slabă piaţă în Europa în ceea ce priveşte randamentele, din multe puncte de vedere. De aceea spun că dialogul cu ANCOM şi cu autorităţile este extrem de important pentru că ritmul în care investim, viteza de lansare, apetitul cu care investim sunt în mâinile lor. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l creştem mai mult prin acest proces”, a declarat Achilleas Kanaris în cadrul evenimentului ZF Digital Summit 2022.

Ce a mai declarat Achilleas Kanaris în cadrul evenimentului ZF:

• Dialogul cu ANCOM a fost un început bun, a fost unul deschis, un dialog aprins pe alocuri, dar asta e bine pentru că atunci când un dialog este aprins înseamnă că este o conversaţie onestă, ambele părţi ascultă. Avem o platformă bună pentru conversaţiile noastre, dar este doar un început, avem multe lucruri care urmează şi ne bazăm pe acest dialog deschis şi onest pentru continuarea colaborării noastre.

• Dacă îi întrebi pe acţionarii noştri dacă merită acum să investeşti în 5G, probabil vor răspunde că nu pentru că evoluţia randamentului capitalului în ultimii 10 ani spune o poveste foarte grăitoare. Şi nu este doar cazul pieţei din România, ci din întreaga Europă. Această industrie a experimentat o serie de decizii nefericite, conduse atât de industrie, dar şi de reglementatorii din Europa, şi s-a ajuns într-un punct în care randamentele sunt semnificativ mai mici decât erau în trecut. Deci dacă sunt un investitor care investeşte în Vodafone, Telekom sau Orange, aş spune să aşteptăm, să nu facem asta acum. Evident, noi avem un alt punct de vedere în companie, ne-am uitat pe termen lung, am pariat pe faptul că se vor îmbunătăţi din ce în ce mai mult condiţiile. Vrem să ne asigurăm că intrăm în această călătorie şi o ducem la bun sfârşit.

• Din punctul de vedere al economiei, în acest punct, 5G nu este o afacere cu randamente mari în Europa, mai ales în România pentru că România nu este cel mai strălucit exemplu în Europa în ceea ce priveşte randamentele operatorilor. România este văzut ca cea mai slabă piaţă în Europa în ceea ce priveşte randamentele, din multe puncte de vedere. De aceea spun că dialogul cu ANCOM şi cu autorităţile este extrem de important pentru că ritmul în care investim, viteza de lansare, apetitul cu care investim sunt în mâinile lor. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l creştem mai mult prin acest proces.

• Despre licitaţia 5G şi cum vede schimbările făcute de ANCOM: Cred că este un pas în direcţia potrivită, imaginea de ansamblu pentru România este că partea economică a lansării tehnologiei 5G sunt extrem de provocatoare. Noi am spus mereu guvernului şi ANCOM, atât ca asociaţie, cât şi la nivel individual, că costul spectrului din România este peste media UE după orice metodă de calcul. Am văzut date de la alţi operatori din piaţă şi am văzut că era cu 50% mai scump decât media UE, deci problema a fost acolo. Dialogul deschis şi sincer, reacţia ANCOM şi deciziile pe care le-au luat au arătat că au înţeles şi că au făcut paşi în direcţia potrivită. Acest lucru a influenţat decizia noastră de a participa la licitaţie şi de a cumpăra mai mult spectru. Este un început, încă sunt multe lucruri la care trebuie să lucrăm, dar mă face să fiu optimist cu privire la abilitatea noastră de a lucra la restul problemelor din industrie.

• Eu cred că în următorii 7 ani, dacă reţeaua de 5G se lansează şi ajungem la o reţea 5G cu drepturi depline, estimăm că la nivel de industrie va trebui să investim circa 2 mld. euro în piaţă, ca investiţie în spectru şi infrastructură. Este o estimare brută, dar ne vom uita probabil la o creştere de 50% pe an a capitalului necesar pe operator. Acest lucru este legat şi de obligaţia de a respecta nou lege 5G, deci pe măsură ce lansăm 5G-ul trebuie să ne asigurăm că o lansăm într-un mod conform cu securitatea şi acest lucru are anumite implicaţii, trebuie să schimbăm mult din echipamentul existent.

• Energia a devenit un subiect fierbinte pentru noi, deja plătim aproape de patru ori mai mult decât în 2019 pentru energie. Pentru noi, subiectul principal este cât să plătim pentru energie. Energia există în România, suntem norocoşi din punctul acesta de vedere, însă să plătim de patru ori mai mult pentru energie când piaţa este la un nivel atât de competitiv în prezent este extrem de provocator. În ceea ce priveşte costurile de operare, 5G va adăuga la aceste costuri, deci vom plăti de cinci ori mai mult.

• Capacitatea pieţei de a absorbi aceste investiţii în 5G există, România este o ţară mare, PIB-ul este semnificativ, PIB-ul pe cap de locuitor este la un nivel sănătos, creşterea există în următorii ani.
• Pe lângă preţul energiei, o provocare pentru noi este să clarificăm aspectele rămase neclarificate din Legea 5G, mai sunt câteva întrebări.

• Lupta pentru talente a fost mereu o provocare, sunt mulţi angajaţi în România care nu lucrează pentru economia locală, stau în România, dar lucrează pentru pieţele vestice. Acest lucru ne face viaţa mai grea pentru că o ţară precum Germania poate să plătească mai mult decât piaţa locală. Astfel, deşi există talent în piaţă, el nu este accesibil pentru noi pentru că există această competiţie internaţională. Răspunsul nostru la acest lucru este că ne formăm singuri talentele, angajăm proaspăt absolvenţi din universităţi şi îi creştem în Vodafone.


• Există o posibilitate redusă în ceea ce priveşte fondurile directe pentru infrastructură. Există o zonă pe care vrem să o dezvoltăm împreună cu statul, universităţi de stat tehnici, de exemplu, este o nouă modalitate de a construi reţeaua.

• Noi nu ne uităm la PNRR din un punct de vedere tradiţional de telecomunicaţii, ci din unul al unui integrator de sisteme. Sunt proiecte în curs de materializare, unele sunt mai avansate decât altele, cum ar fi cele cloud, despre care credem că va începe să accelereze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO