Business Hi-Tech

Acţiunile Apple au atins pentru prima dată pragul de 600 dolari, odată cu lansarea pe piaţă a iPad 3

Acţiunile Apple au atins pentru prima dată pragul de 600 dolari, odată cu lansarea pe piaţă a iPad 3

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

16.03.2012, 09:58 798

Acţiunile Apple au atins joi pentru prima dată pragul de 600 de dolari, la scurt timp după lansarea celei de-a treia generaţii a iPad pe pieţele asiatice, tableta fiind întâmpinată, în ţări ca Australia şi Hong Kong, cu cozi de sute de persoane, transmite Reuters.

Analiştii care au studiat produsul au anunţat că principalii furnizori de componente pentru noul iPad au rămas, la fel ca la cele două modele anterioare, Qualcomm, Broadcom şi Samsung Electronics - principalul rival al Apple pe piaţa smartphone-urilor şi tabletelor.

Noul iPad nu a mai fost propus pieţei ca un produs revoluţionar, aşa cum fuseseră prezentate celelate două generaţii, ci ca o evoluţie firească a modelului, cu procesor mai puternic, ecran cu o mai bună rezoluţie şi calitate a imaginii şi o cameră digitală mai performantă.

Fanii Apple s-au grăbit să cumpere iPad 3, fiind remarcate cozi de sute de persoane în Sydney, Hong Kong sau Tokyo.

Totuşi, mulţimile de entuziaşti adunate în faţa magazinelor au fost mai restrânse decât la alte lansări ale Apple din ultimii ani.

"iPad este deja un produs destul de matur şi destul de greu de revoluţionat mai departe. Noua versiune este un pic mai grea decât predecesoarele şi cred că clienţii din Asia vor fi atenţi la acest aspect. În viitor, cred că Tim Cook va trebui să lanseze un nou produs pentru a-şi pune cu adevărat amprenta asupra companiei. Ar putea fi, spre exemplu, un iPad mai mic, cu o durată de viaţă mai îndelungată a bateriei", comentează un analist al IDC Hong Kong.

Entuziasmul generat de lansarea iPad 3 a împins acţiunile Apple la 600,01 dolari în şedinţa de joi pe bursa de la New York, un nou maxim istoric, la aproximativ o lună după ce titlurile companiei au urcat în premieră la 500 de dolari.

Apple, care şi-a consolidat deja poziţia de cea mai mare companie din lume după capitalizare, a atins pentru scurt timp o valoare de piaţă de 560 miliarde de dolari, în urcare cu 45% de la începutul acestui an.

La preţul de închidere de joi, de 585,56 dolari, o acţiune Apple este mult mai scumpă decât preţul de pornire al unui iPad Wi-Fi, de 499 de dolari.

Noul iPad apare vineri în zece ţări, inclusiv SUA, Canada, Singapore, Franţa şi Marea Britanie. Magazinele din Munchen, Paris, Londra, Singapore sau Hong Kong s-au pregătit să facă faţă mulţimilor adunate peste noapte în aşteptarea lansării.

Analiştii de pe Wall Street anticipează vânzări solide în weekendul de debut al iPad 3, unii experţi anticipând că modelul va avea mai mult succes decât iPad 2. Modelul anterior rămâne în oferta Apple, însă preţul minim de pornire a fost redus cu 100 de dolari, la 399 dolari.

Apple a vândut 55 de milioane de tablete de la lansarea primului iPad, în 2010, iar analiştii Canaccord Genuity anticipează creşterea rapidă a volumului la 65,6 milioane de unităţi datorită lansării celei de-a treia generaţii.

Compania de cercetare Gartner estimează că vânzările de tablete vor creşte la 326 milioane de unităţi până în 2015, iar Apple îşi va menţine poziţia dominantă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO