Business Hi-Tech

Acţiunile HP Inc. au pierdut 16% într-o zi pe fondul scăderii vânzărilor de imprimante

Veniturile HP Inc. din vânzarea de computere şi imprimante au scăzut cu 14% în al patrulea trimestru. Foto: AFP

Veniturile HP Inc. din vânzarea de computere şi imprimante au scăzut cu 14% în al patrulea trimestru. Foto: AFP

Autor: Adrian Seceleanu

27.11.2015, 00:02 532

Acţiunile companiei americane HP Inc., care a preluat după divizarea fostei companii Hewlett Packard businessul de computere şi imprimante, au scăzut miercuri cu 16,3% pe fondul rezultatelor slabe de vânzări care au sporit îngrijorările investitorilor că firma va reuşi să gestioneze noi scăderi ale livărilor, scrie Reuters.

Veniturile HP Inc. din vânzarea de computere şi imprimante au scăzut cu 14% în al patrulea trimestru, cea mai slabă performanţă din anul fiscal încheiat la 31 octombrie. De asemenea, compania a estimat că va înregistra un profit sub aşteptările pieţei în trimestrul curent.

„Lucrurile s-au înrăutăţit. Nu doar că nu s-au îmbunătăţit, ci s-au înrăutăţit“, a comentat Shebly Seyrafi, analist la compania FBN Securities.

Dion Weisler, directorul executiv al HP Inc. a declarat că divizia de imprimante reprezintă pentru companie o provocare „cu mult mai mare“ decât cea de computere.

Compania a tăiat preţurile pentru imprimante pentru a contracara competiţia dură de pe piaţă, venită în special de producătorii japonezi Canon şi Epson.

Însă reducerea preţurilor, combinată cu efectul unui dolar mai puternic, au provocat reducerea veniturilor de pe pieţele internaţionale ale HP.

„Rezultatul neintenţionat al acestei situaţii este că nu obţinem rezultatele vizate pe fiecare echipament vândut“, a adăugat Weisler.

Veniturile HP din vânzarea de consumabile, aşa cum sunt tonerele pentru imprimantele laser, au scăzut cu 10%. Declinul de pe acest segment reprezintă o problemă semnificativă pentru HP, pentru că acesta este segmentul cu cele mai ridicate marje de proft pentru companie.

Vânzările diviziei de PC-uri a HP suferă, de asemenea, de mai multe trimestre, iar lansarea noului sistem de operare Microsoft Windows 10 nu a reuşit până acum să reaprindă vânzările.

Meg Whitman, CEO al celeilalte companii rezultate din divizarea fostului Hewlett-Packard, a declarat că se aşteaptă ca vânzările de PC-uri să îşi revină peste un an, un an şi jumătate de zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO