Business Hi-Tech

Adrian Floarea, CEO certSIGN: Tot mai multe companii sunt interesate de ”go paperless”. Anul acesta vom creşte cel mai mult pe partea de securizare a dispozitivelor mobile

Adrian Floarea, CEO certSIGN: Tot mai multe companii sunt...

Autor: Ştefan Stan

16.05.2016, 13:05 1206

Există o tendinţă, chiar şi în companiile mici şi mijlocii de ”go paperless”. Acum multe companii caută soluţii pentru a-şi digitaliza fluxul de date şi de componente, a declarat Adrian Floarea, CEO certSIGN, la ZF Mobilio 16.

Noi am început de trei ani să ne uităm cu mare atenţie la zona tehnologiilor mobile. Noi suntem un jucător pe zona serviciilor de securitate informatică şi am încercat să tratăm şi să venim cu soluţii pe această zonă. Dacă acum 2-3 ani erau considerate soluţii de nişă, concepte de bring your own device sau securizare, în care lumea miza pe infrastructura proprie din companie, în ultimul an am văzut un potenţial destul de mare din piaţă. Sunt o serie de companii care încep să migreze pe zona de mobility. Am avut peste 20 de proof of concept-uri şi cinci companii, în special din retail, au şi cumpărat soluţii. Există interes în zona de retail şi banking şi chiar şi în zona guvernamentală, pe această zonă a administrării şi securizării dispozitivelor mobile.

Este interesantă şi zona semnăturii electronice şi go paperless. Când au început să consume aceste genuri de servicii erau folosite în relaţia cu statul. Foarte multe companii au început să folosească servicii de arhivare electrinică şi optimizării a tot ceea ce înseamnă flux de contracte şi documente electronice. Noi am avut un studiu de caz cu e-Mag, unde tot ce înseamnă zona de contractare cu furnizorii au mers spre zona de semnătură electronică. Contractele nu mai sunt semnate, printate, transmise prin curier. Se semnează electronic, sunt transmise securizat la partener, acesta le semnează şi asta e tot, un flux de cinci minute.

Partea de administrare, securizare a flotei de dispozitivei mobile este o zonă de creştere pentru noi în acest an. A doua ar fi piaţa de servicii digitale, servicii integrate prin care să asiguri fluxul electronic al documentelor în cadrul unei companii. Sunt multe companii care vor să renunţe integral la hârtie. Eu personal am fost anul acesta la peste 30 de întâlniri. Există această dorinţă, şi vorbim de jucători mari. Tot ce se discută în zona de retail şi banking se discută în zona de mobility. Cred că o să apară o creştere a vânzărilor de tablete.  

Avem  un sistem în portofoliu, pe care l-a promovat şi am reuşit să vindem această aplicaţie în exterior, în zona de retail, dar şi în zona guvernamentală. În general s-a plecat de la premisa asigurării confidenţialităţii comunicaţiilor pentru zona de management, top management, şi au fost companii din retail interesate de acest lucru. Cred că avem undeva la 150 de companii care au ales să folosească această soluţie. Foarte important este faptul că noi lucrăm la un sistem mult mai mare şi chair doream să anunţ că suntem prima companie românească care şi produce acest sistem. Noi ne propunem să dezvoltăm soluţii de securitate şi să promovăm în acelaşi timp această zonă. Pe zona tehnică vrem să dezoltăm solţii de securitate integrate în platforma Knox a Samsung. În acest moment parteneriatul este la nivel regional, dezvoltarea unor soluţii de securitate, comunicate sigure, autentificare, semnătură electronică, care să fie integrate în platforma Knox. Nivelul de securitate este mult mai mare.

Dacă ne-am duce numai pe zona comercială, probabil am revinde soluţiile celorlalţi. Când îţi propui să inovezi trebuie făcuţi nişte paşi obligatorii: dezvolţi ceva, îl testezi, integrezi şi apoi vinzi.

În zona de semnătură electronică primele aplicaţii le-am dezvoltat acum 13 ani.

Toate companiile din România folosesc un certificat digital într-o formă sau alta. Noi am făcut o greşeală în anii trecuţi în abordarea pieţei pentru că am încercat să mergem cu soluţii integrate. Numai implementarea unei asemnea soluţii durează foarte mult. Ne-am schimbat abordarea şi încercăm să mergem direct la capătul firului. Din totalul nostru de clienţi, avem undeva la 30 de companii care au început să meargă pe zona de fluxuri de documente complet electronice, undeva sub 1%.

Suntem la început, dar lumea a început să audă. Piaţa se mişcă şi se va mişca şi mai rapid.

Mai există încă un catalizator al acestui go paperless: Anul trecut a apărut noul regulament european privind identificarea electronică, care va intra în vigoare din acest an şi va fi obligatoriu din 2017. Zona guvernamentală este forţatăa astfel să meargă electronic şi se va vedea asta şi în zona private.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO