Adrian Văduva, deputy CEO al Trencadis, companie locală de tehnologie specializată în dezvoltarea şi implementarea de soluţii software complexe pentru sectorul guvernamental şi cel de business, devine acţionar al companiei, au anunţat reprezentanţii Trencadis printr-un comunicat. Acesta deţine 8.0046% din Trencadis, în timp ce Marian Murguleţ va fi în continuare acţionar majoritar al companiei, cu 91.9954% din acţiuni.
Adrian Văduva are o experienţă de peste 22 de ani în management şi leadership în domeniul tehnologiei informaţiei, deţinând de-a lungul timpului mai multe roluri în industrii variate (telecom, integrator IT&C, gaming). După 13 ani în zona operaţională în cadrul Connex/Vodafone România, perioadă în care a construit şi condus multiple echipe şi a coordonat implementarea unor ample proiecte şi programe, a schimbat industria şi a condus echipe care au realizat implementări de infrastructuri critice la nivel naţional, asigurând de asemenea, zona de suport dedicat atât clienţilor cât şi companiei, zona de account management şi business development. În perioada 2017-2023 a coordonat cel mai mare centru de asigurare a calităţii, la nivel global, pentru liderul industriei de gaming – Electronic Arts.
„Decizia lui Adrian Văduva reprezintă o asumare a încrederii sale în potenţialul de creştere a companiei Trencadis. Skin in the game din partea executivilor reprezintă un semn de bun augur dinspre ambele părţi. Adrian a înţeles în cei aproape doi ani de coordonator al implementării proiectelor din companie că unele oportunităţi merită atenţie, mai ales când inovaţia echipei şi ambiţia lui definesc şi mai bine direcţia companiei”, a spus Marian Murguleţ, CEO al Trencadis.
Adrian Văduva are ca principală responsabilitate coordonarea departamentelor de implementare din cadrul Trencadis şi, ca parte a echipei de leadership, contribuie la dezvoltarea strategiei şi a proiectelor de business ale companiei. El gestionează, de asemenea, relaţia cu partenerii locali şi internaţionali.
El consideră că România se află într-un moment foarte bun din perspectiva digitalizării. „România are la dispoziţie peste 20 miliarde de euro prin PNRR, din care o parte substanţială pentru zona de digitalizare, dar şi cu un risc semnificativ de a pierde mulţi bani din cauza unor măsuri neimplementate. Ca ţară, avem o absorbţie destul de modestă până acum, de exemplu, pentru “Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare” aveam la finalul anului 2024 o rată de absorbţie de doar 6.99%, iar termenul de finalizare stipulat în cadrul acordului de finanţare cu Uniunea Europeană pentru PNRR, este 2026,” a explicat Adrian Văduva, Deputy CEO Trencadis.
În această situaţie, reprezentanţii Trencadis anticipează o avalanşă de proiecte lansate în viitorul apropiat pentru care se va solicita un termen de implementare foarte scurt, lucru care pune presiune pe întreg lanţul de implementare: Autorităţile Contractante, instanţe, pentru soluţionarea eventualelor contestaţii, şi nu în ultimul rând, pe cei desemnaţi să facă implementarea, care vor trebui să recupereze toată întârzierea acumulată pe parcursul întregului proiect.
Din perspectiva contextului geopolitic, odată cu alegerile din Statele Unite şi cu începerea noului mandat al preşedintelui Trump, lucrurile au început să se schimbe în diverse moduri, a mai spus Adrian Văduva. „Vedem multe firme care sunt afectate, de exemplu, zona de automotive al cărui declin afectează tot lanţul logistic din spate, sau care îşi reduc activitatea în off-shore şi care, din păcate, au ajuns să influenţeze şi subsidiarele din România, chiar dacă într-o mult mai mică măsură decât în alte ţări. De asemenea, mai sunt firme care aleg să îşi transfere activitatea spre alte centre de servicii, având în vedere doar componenta de cost. Toate aceste aspecte duc spre o posibilă contractare a pieţei de IT - este o problemă reală care poate fi contracarată, în perioada următoare, fix de proiectele de digitalizare publice”, a adăugat Adrian Văduva.
Din punct de vedere al tendinţelor noi în digitalizare, Adrian Văduva observă că se pune accent din ce în ce mai mult pe zona de Educaţie şi Sănătate - două elemente esenţiale pentru România în perioada următoare. „În plus, se accentuează tendinţa de adopţie a tehnologiilor RPA (Robot Process Automation) care, vor ajuta la livrarea unor servicii mai eficiente şi eficace către cetăţeni, prin realizarea automată a diverselor procese din instituţii. Din fericire, avem talentul necesar în ţară pentru a putea oferi soluţii locale end2end, care sunt competitive şi chiar mai bune decât cele internaţionale.”
O altă tendinţă este de migrare şi comasare în zona de Cloud Guvernamental a diverselor aplicaţii implementate în instituţiile publice, acest lucru fiind benefic pentru asigurarea unui standard comun, cel puţin din punct de vedere accesibilitate, pentru cetăţeni, au mai spus reprezentanţii Trencadis.
Trencadis mizează, de asemenea, pe continuarea implementărilor de soluţii care să satisfacă nevoile de asigurare a securităţii cibernetice, ca urmare a unui avânt fără precedent ale atacurilor hibride.
„Să nu uităm că trăim în era ML & AI şi vedem din ce în ce mai multe aplicaţii cu rezultate frumoase ale acestor două concepte, în domenii variate, de la educaţie la medicină. Va fi, cu siguranţă, următoarea adopţie şi în zona administraţiei publice ţinând cont de impactul pozitiv pe care aceste concepte îl pot aduce. Pentru viitor, însă, va trebui să ne pregătim pentru următoarea mutare tehnologică - puterea cuantică. Dar, despre acest lucru vom vorbi într-un viitor mediu”, a mai spus Adrian Văduva.
Trencadis a înregistrat afaceri de 167,8 mil. lei în 2023, plus 38,7% faţă de anul precedent, arată ultimele date publice. În cadrul Tencadris lucrau 36 de oameni la finalul lui 2023, conform sursei citate anterior.