Business Hi-Tech

Afacerea OTE-Deutsche Telekom are OK-ul Atenei

20.06.2008, 20:28 23

Parlamentul de la Atena a aprobat vanzarea OTE, care controleaza Romtelecom, Cosmote si Germanos in Romania, si cedarea conducerii grupului de telecomunicatii catre compania germana Deutsche Telekom, finalizand astfel parteneriatul operatorului elen cu un investitor strategic.
Acordul dintre Deutsche Telekom si OTE va acoperi operatiunile din Europa de Sud-Est ale grupului grec, pe toate segmentele, fixe si mobile, ale industriei telecomunicatiilor.
Parlamentarii de la Atena au votat, cu 151 de voturi pentru si 144 impotriva, vanzarea a 3% din actiunile OTE catre grupul german, precum si cedarea conducerii companiei catre specialistii Deutsche Telekom. In urma tranzactiei, statul grec si compania germana vor detine cate 25% plus o actiune din capitalul OTE.
Deutsche Telekom a platit 3,2 mld. euro pentru participatia achizitionata, iar Grecia ar putea vinde inca 15% din OTE catre germani, in urmatorii ani. Grecia a incercat, timp de zece ani, sa vanda o parte din OTE catre un partener strategic european, pentru a ajuta operatorul elen sa se extinda si sa faca fata competitiei, dar eforturile au fost impiedicate de reticenta guvernului de la Atena de a ceda conducerea companiei si opozitia ferma a sindicatelor.
Deutsche Telekom spera sa intensifice rata de crestere a subsidiarelor OTE din Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia, in incercarea de a echilibra scaderile veniturilor din telefonia fixa si efectele cresterii competitivitatii pe pietele comunicatiilor mobile din tarile dezvoltate. Oficialii Deutsche Telekom au precizat ca momentan nu pot oferi detalii despre planurile companiei pentru Romania.
"Odata cu aprobarea de catre Parlamentul grec, tranzactia a depasit un moment important, dar asteptam inca aprobari din partea autoritatilor de reglementare si antitrust, atat in Bruxelles, cat si in Grecia", a precizat pentru ZF Ana Bischof, de la biroul de presa al Deutsche Telekom. "Ne asteptam ca tranzactia sa fie finalizata in a doua jumatate a acestui an. Inaintea finalizarii tranzactiei nu putem face niciun alt comentariu", a adaugat ea. Nici reprezentantii companiilor detinute de OTE in Romania nu au facut comentarii oficiale pe aceasta tema.
Pe de alta parte, in special in cadrul Romtelecom si Cosmote, managerii si angajatii asteapta primele efecte ale intrarii Deutsche Telekom in actionariat: de la posibila crestere a birocratiei - prin adaugarea unei noi destinatii pentru rapoartele de activitate pe langa Atena (Budapesta sau Berlin) pana la schimbari in management si adoptarea treptata a unor noi strategii de lucru.
Intrarea Deutsche Telekom in actionariat ar putea aduce, spre exemplu, restrictii in comunicarea despre proiectele Romtelecom sau Cosmote - dat fiind faptul ca acestea vor putea avea potentialul de a influenta evolutia la bursa a actiunilor gigantului telecom german.
Romania este una dintre pietele cheie vizate de Deutsche Telekom prin intrarea in actionariatul OTE.
"Afacerile OTE se integreaza foarte bine cu operatiunile noastre, intrucat sunt desfasurate pe piete unde Deutsche Telekom nu este prezenta. OTE detine ceea ce este principala atractie pentru noi, respectiv operatiuni de telefonie mobila in tari ca Romania, Bulgaria si Grecia", declara in luna martie a acestui an Nils Paellmann, vicepresedinte pentru relatiile cu investitorii al Deutsche Telekom.
"Piete ca Romania si Bulgaria, care au devenit recent parte a UE, sunt extrem de actractive si vor imbunatati profilul Deutsche Telekom", a adaugat Paellmann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO