Business Hi-Tech

Afacerile operatorilor mobili reprezintă 3% din PIB-ul României din 2011

Operatorii de telefonie mobilă au avut venituri de 1,6 mld. euro anul trecut

Autor: Adrian Dumitrache - Mediafax

13.03.2012, 11:04 538

Afacerile operatorilor de telecomunicaţii mobile au reprezentat în 2011 echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut al României, iar contribuţiile directe ale acestora la economia naţională au însumat 7,03 miliarde de lei, nivel similar cu cel din 2010, potrivit datelor KPMG România.

"Spre comparaţie, bugetul Ministerului Educaţiei a însumat 16,4 miliarde de lei în 2011. Practic, contribuţiile directe ale operatorilor de telefonie mobilă reprezintă aproape jumătate din bugetul unui minister important al României", a declarat marţi directorul de tehnologie, media şi telecomunicaţii al KMPG România, Mihai Rada, prezent la un eveniment de specialitate.

Rada a spus că achiziţiile directe ale operatorilor de telefonie mobilă, de mijloace fixe, servicii etc, au însumat 4,2 miliarde de lei în 2011, iar contribuţiile achitate de aceştia către diverse bugete ale statului au atins 2,13 miliarde de lei, de la 2,04 miliarde de lei în urmă cu un an.

Reprezentantul KPMG a afirmat că piaţa telecomunicaţiilor din România este cea mai competitivă din Europa, fiind deservită de cinci operatori - Vodafone, Orange, Cosmote, Telemobil şi RCS&RDS.

"Dacă adăugăm şi Romtelecom, care deţine şi o licenţă de telefonie mobilă, atunci piaţa locală se aseamănă cu cea din Marea Britanie, unde sunt prezenţi şase operatori. Restul statelor europene au câte patru operatori sau chiar mai puţin", a mai spus Rada.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO