Business Hi-Tech

”Ai un iPhone? Un chinez a murit pentru tine”. Încă doi muncitori au murit la cea mai controversată fabrică din China, unde Apple îşi fabrică produsele celebre

”Ai un iPhone? Un chinez a murit pentru tine”. Încă...

Autor: Lorena Cornea

22.08.2016, 17:27 4687

După ce şi-a terminat tura de noapte la o linie de producţie pentru iPhone-uri, un muncitor de 31 de ani s-a aruncat de pe clădirea Foxconn Technology Group din Zhenghzou în care lucra de numai o lună, a scris The Wall Street Journal.

Ziua următoare, 19 august, o femeie care lucra tot în tura de noapte se îndrepta spre locul de muncă, dar a fost lovită de un tren şi omorâtă pe loc în timp ce traversa calea ferată.

Cele două morţi s-au întâmplat în moduri total diferite, dar au un punct comun imposibil de trecut cu vederea: ambii muncitori lucrau în fabrica principală pentru producţii Apple. Pentru ceilalţi muncitori, cele două morţi reprezintă un memento despre stresul şi pericolele care vin la pachet cu oferta de muncă la noul iPhone.

„Sinuciderile care au loc la Foxconn reflectă cât de precară este condiţia chinezilor care schimbă job-urile des, precum şi lipsa banilor şi a resurselor acestora pentru a-şi rezolva problemele de zi cu zi.”, a spus o angajată Foxconn.

Foxconn cooperează cu poliţia în cadrul investigaţiei suicidului, iar Apple a deschis p anchetă proprie asupra morţilor de săptămâna trecută. Apple a mai declarat şi că muncitorii beneficiază de programe de asistenţă dezvoltate în parteneriat cu cei de la Foxconn, pentru a pune la dispoziţie consilieri (psihologi) pentru aceştia şi a evita astfel de situaţii, potrivit The Wall Street Journal.

În ultimii ani, Foxconn s-a folosit de metoda orelor suplimentare pentru a avea întotdeauna liniile de producţie pline. Dar muncitorii au declarat acum că politica gigantului s-a schimbat, iar cei care vor să muncească în plus sunt obligaţi să mai recruteze un lucrător pentru a putea fi calificaţi să lucreze peste program.„Această condiţie nu ar fi fost o problemă în anii trecuţi, când toată lumea voia să lucreze la Foxconn”, sunt de părere angajaţii. „Dar acum toată lumea ştie că fără ore suplimentare salariul este mult prea mic, iar nimeni nu mai vrea să se angajeze.

”Fără muncă suplimentară, salariile muncitorilor la liniile de producţie de la Foxconn se învârt în jurul sumei de 211 dolari pe lună, cu mult mai puţin decât cei 751 de dolari pe care îi primeau acum câţiva ani, când iPhone-ul şi-a căpătat popularitatea.

Muncitorii spun că au recurs la măsuri extreme pentru a se califica pentru ore suplimentare. Ei plătesc câte un străin cu 30 de dolari pentru a lucra temporar în fabrică şi a-şi câştiga dreptul de a lucra peste program. „Este un stres constant pentru muncitori, mai ales pentru cei cu familii. Dacă nu lucrezi ore suplimentare, abia dacă reuşeşti să câştigi ceva bani.”, a declarat un munictor.

Dacă în trecut Foxconn limita numărul de ore suplimentare pentru a păstra bunăstarea angajaţilor, astăzi îi obligă practic nu numai să muncească în plus pentru a supravieţui, dar şi să-i recruteze pe alţii la rândul lor, alţii care vor avea eventual aceeaşi soartă.

Roboţii vin să ne fure locurile de muncă: „Este mai ieftin să cumperi un robot decât să angajezi un om căruia îi plăteşti ineficienţa“
La începutul lunii, unii dintre cei mai bogaţi, mai isteţi şi mai puternici oameni de pe planetă au transmis lumii un mesaj extrem de important: vin roboţii să vă ia locurile de muncă.

Unora roboţii le-au luat deja locurile de muncă. Alţii folosesc roboţii ca sperietoare pentru a descuraja oamenii să ceară salarii mai mari. Se poate spune că săptămâna aceasta a fost săptămâna roboţilor, în Europa, SUA şi Asia.

Adidas n-a mai produs nimic în Germania de peste 20 de ani, deşi este de acolo. A preferat mâna de muncă mai ieftină din Asia. Însă zilele trecute a anunţat că va începe din 2017 să comercializeze primele serii de încălţăminte sportivă fabricată în Germania după atâţia ani. Mâna de lucru este asigurată de... roboţi. Fabrica, un prototip, a fost prezentată de directorul executiv Herbert Hainer şi este încă în construcţie. Unitatea va putea produce mai rapid decât fabricile Adidas din Asia, unde pro­cesul de fabricaţie este pre­ponderent manual, şi în plus va livra încălţă­mintea mai aproape de punctele de vânzare, scrie The Guardian. Fabrica va începe să producă în trimestrul III al acestui an, dar ca test. Adidas intenţionează să construiască încă o „fabrică rapidă“, cum îi zice Hainer, în SUA în 2017. CEO-ul a insistat că unităţile de producţie nu vor înlocui imediat subcontractorii din Asia. „Scopul nostru nu este automatizarea completă“, a asigurat Gerd Manz, directorul de inovaţie şi tehnologie.

În viitor, Adidas are de gând să construiască fabrici unde muncitorii sunt roboţi şi în Franţa şi Marea Britanie. În Asia, producătorul de încălţăminte are circa un milion de angajaţi.

Tot circa un milion de salariaţi are şi Foxconn, cel mai mare angajator din China după statul chinez. Compania, furnizor al Apple şi Samsung, şi-a înlocuit 60.000 de angajaţi cu roboţi, notează BBC. Una dintre fabricile sale „şi-a redus forţa de muncă de la 110.000 la 50.000 de persoane mulţumită introducerii roboţilor“, a declarat pentru the South China Morning Post un oficial guvernamental.

„La fel vor face mai multe companii“, a precizat acesta. China investeşte masiv în forţa de muncă robotică. Într-o explicaţie dată BBC, Foxconn Technology Group a confirmat că automatizează „multe dintre activităţile de producţie asociate cu operaţiunile noastre“, dar a negat că aceasta înseamnă locuri de muncă eliminate pe termen lung.

„Înlocuim activităţile repetitive făcute anterior de angajaţi şi, prin pregătire, le permitem angajaţilor să se concentreze pe elemente cu valoare adăugată mai mare din procesul de fabricaţie, cum ar fi cercetarea şi dezvoltarea, controlul proceselor şi al calităţii“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO