Business Hi-Tech

Alexandra Rotaru, compania de analiză IDC: Vom asista la o amânare masivă a deciziei de cumpărare pentru soluţiile hardware şi software care nu sunt urgente. „Cheltuielile IT vor suferi o scădere în 2020 şi la începutul anului 2021, urmând ca de la jumătatea anului 2021 să înceapă să crească din nou“

Alexandra Rotaru, research analyst la IDC România: În lunile ce urmează, vom asista la o transformare totală a modului de lucru. În această nouă realitate, norme precum lucrul de la distanţă, digitalizarea şi automatizarea proce­selor vor fi prioritare în anii ce urmează.

Alexandra Rotaru, research analyst la IDC România: În lunile ce urmează, vom asista la o transformare totală a modului de lucru. În această nouă realitate, norme precum lucrul de la distanţă, digitalizarea şi automatizarea proce­selor vor fi prioritare în anii ce urmează.

Autor: Adrian Seceleanu

08.04.2020, 17:30 449

Piaţa de IT din România va înregistra un recul, cel puţin în prima parte a acestui an, pe fondul crizei provocate de pandemia cu noul coronavirus, estimează repre­zentanţii companiei de cercetare şi analiză International Data Corpo­ration (IDC). „Chiar dacă în acest moment este dificil de anticipat nivelul exact de impact asupra mai multor sectoare, este clar faptul că nici piaţa de IT nu va fi scutită de o încetinire, cu precădere în prima jumătate a anului 2020“, a declarat Alexandra Rotaru, research analyst în cadrul IDC România. Un impact imediat pe piaţă este reprezentat de amânarea achiziţiilor de tehnologie care nu sunt urgente, a adăugat ea. „În ceea ce priveşte investiţiile în tehnologie, vom asista la o amânare masivă a deciziei de cumpărare pentru implementarea unor soluţii hardware şi software care nu sunt urgente. Cheltuielile IT vor suferi o scădere în 2020 şi la începutul anului 2021, urmând ca de la jumătatea anului 2021 investiţiile în zona IT să înceapă să crească din nou.“ Piaţa de software şi servicii din România era estimată la aproximativ 1,1 mld. euro, în timp ce exporturile erau estimate la 5,3 mld. euro, conform datelor Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). Impactul crizei coronavirus este unul resimţit semnificativ şi în industria de IT, chiar dacă în prezent un număr semnificativ de angajaţi din companii, dar şi din sistemul educaţional şi administraţie au început să lucreze de la distanţă, adaugă reprezentantul IDC. „Impactul pe care epidemia COVID-19 îl are asupra economiei afectează tot mai multe industrii şi pieţe la nivel global, puse acum în faţa schimbării şi adaptării la o nouă realitate. În această nouă realitate, norme precum lucrul de la distanţă, digitalizarea şi automatizarea proce­selor vor fi prioritare în anii ce urmează. Companiile au întrerupt brusc diverse activităţi, iar investiţiile în tehnologie de până la acest moment au ajutat companiile să nu fie afectate major la nivel de productivitate. Într-un studiu realizat de IDC la nivel european, se arată că una dintre principalele provocări cu care companiile se confruntă în acest moment este aceea de a menţine un cashflow constant, iar disponibilitatea acestuia va avea un impact direct în cifrele de afaceri, bugetele şi strategiile de investiţii ale companiilor. Jumătate dintre companiile intervievate se aşteaptă ca epidemia Covid-19 să aibă un impact negativ asupra planurilor de creştere a veniturilor în anul 2020.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO