Business Hi-Tech

Alianţa giganţilor cu picioare de lut: Nokia şi Microsoft, aflaţi în scădere pe piaţa smartphone-urilor, îşi unesc forţele în lupta cu Google şi Apple

În pat cu duşmanul: Nokia pune Windows pe telefonele proprii

Autor: Radu Racu

11.02.2011, 11:57 162

Nokia va folosi pe telefoanele propriisistemului concurent Windows Phone, în cadrul unuiacord cu Microsoft prin care speră să ţină pasulcu concurenţa din partea Google şi Apple,parteneriat care nu a fost văzut foarte bine pe piaţă, acţiunilegrupului finlandez pierzând aproape 10% în şedinţa de vineri, scrieBloomberg.

"Este un parteneriat născut din frica celor două companii că vorfi marginalizate de Apple şi Google ", comenteazăun analist al CCS Insight, citat de Reuters.

Android de la Google dălovitura şi devine platforma numărul unu în lume pentru telefoanemobile

Nokia, cel mai mare producător de telefoane dinlume, a anunţat vineri că va forma un parteneriat cuMicrosoft, prin care producătorul Windowsva fi principalul furnizor de sisteme de operare pentru telefonelecompaniei finalndeze. Nokia îşi recunoaşte practic astfel eşeculpropriului sistemde operare Symbian.

"Este o recunoaştere sinceră că strategia Nokia înprivinţa platformei software a eşuat şi subliniază cât deserioasă este problema companiei finlandeze", spune Ben Wood, de laCCS Insight. Microsoft este marele câştigător alacestui acord însă e greu de crezut că se va găsi un glonţ deargint pentru a doborî iPhone sau Android", spune analistul.

Apple şi RIM intră în topulcelor mai mari 5 producători de telefoane dinlume

Nokia se confruntă cu probleme majore îndezvoltarea unui concurent serios pentru piaţasmartphone-urilor. În anul 2010, companai a rămas cel maiputernic jucător de pe piaţa de telefonie mobilă, însă cota depiaţă s-a diminuat consistent de la 36% în 2009, la 29% anultrecut.

De cealaltă parte, Microsoft a reuşit cuWindows Phone să şteargă amintirea nefericită aWindows Mobile, analiştii fiind de părere că noul sistem de laMicrosoft este unul dintre cele mai bune din lume. WindowsPhone nu se bucură însă de prea multă popularitate printreconsumatori încă.

Noul CEO al Nokia recunoaşteeşecul companiei

Noul CEO al Nokia, Stephen Elop,a fost surprinssăptămâna aceasta într-un mesaj intern trimis angajaţilor companieiîn care recunoşte eşecul de a găsi un concurent redutabil pentruiPhone şi Android. Criticând deciziile proasteluate de executivii companiei în ultimii ani, şeful Nokia sugera căproducătorul se află pe marginea prăpastiei fiind necesară o"corectare a comportamentului".

La Helsinki, acţiunile companiei setranzacţionau în scădere cu 9% vineri dimineaţă.

Nokia a precizat că anii 2011 şi 2012 vor fiani de tranziţie, perioadă în care se va construiparteneriatul cu Microsoft.

Compania notează că echipa de management nu va suferi schimbăriimportante, numai un director executiv urmând să fie schimbat.Anterior, în presă au apărut informaţii conform cărora Elop ar fipregătit o reorganizare amplă a conduceriiNokia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO