Business Hi-Tech

Alibaba: Am cumparat Yahoo, i-am batut pe eBay si punem tunurile pe Google

21.11.2005, 18:44 74

Afirmatia este reala, insa deocamdata se limiteaza la piata din China, unde Alibaba.com este lider pe comert online, iar acordul cu Yahoo a pus compania in concurenta directa cu divizia locala Google.

Cel mai mare site de comert online din China a primit de la Yahoo un miliard de dolari (855 milioane de euro) si controlul asupra filialei Yahoo China in schimbul unui pachet de 40% din actiunile proprii.

Acum, compania care a depasit de mult eBay China ca afaceri si valoare de piata vrea sa dezvolte solutiile de cautare pe Internet pentru a invinge divizia chineza a Google.

Oricum, Google nu este lider in China, fiind depasit la nivel local de Baidu.com, supranumit de altfel "Google al Chinei", motor de cautare care s-a listat cu succes pe bursa din New York.

"Google este vulnerabil in China din cauza specificului local. Astfel am reusit de altfel si preluarea afacerii locale a Yahoo. Vom dezvolta motorul de cautare pentru a-i tine la distanta", a declarat Jack Ma, directorul executiv (CEO) al Alibaba.com.

El sustine ca Alibaba.com are aproape 11 milioane de produse de vanzare pe site, de 20 de ori mai multe decat eBay in China. "Jocul s-a terminat deja pe partea de licitatii online. Deja ne concentram spre alte domenii", a apreciat Jack Ma.

Intrebat care este strategia pe termen scurt si mediu, seful Alibaba nu s-a putut abtine: "Am depasit eBay, am cumparat Yahoo si acum vom opri Google".

Ca motor de cautare global, Google este cel mai puternic, insa acest lucru nu se intampla in China, a apreciat el.

Jack Ma a creat Alibaba in 1999, cu o investitie initiala de 2.000 de dolari, bani care au fost imprumutati de la rudele sale. Compania a crescut in timp, iar dupa preluarea activitatilor Yahoo China a fost estimata la 4,2 miliarde de dolari (3,59 miliarde de euro).

Compania se va orienta acum pe motorul de cautare pentru a creste afacerile si incasarile din publicitate.

Aproape 500 de noi specialisti online si ingineri se vor adauga echipei de 100 de specialisti ai Yahoo China care a fost preluata de Alibaba. "Resursele umane sunt acum elementul cheie pentru cresterea afacerii in urmatorii ani. Valoarea companiei va fi de 10 miliarde de dolari (8,55 miliarde de euro - n.r.) in 2009", a afirmat sigur de el Jack Ma.

Alibaba are in plan de asemenea extinderea regionala, primul pas urmand sa fie facut in Coreea de Sud. Piata din Japonia nu este deloc indiferenta pentru chinezi, dar cred ca nu vor avea succes acolo decat peste cativa ani. Urmeaza apoi Europa si, de ce nu, chiar America.

Ramane de vazut daca Alibaba va avea nevoie sa se listeze pe Bursa, a spus Jack Ma. Oricum, nu se va intampla mai devreme de cinci ani. "Este o problema sensibila si trebuie avut mare grija in acest caz", a spus el.

Oricum, Ma este convins ca in urmatorii ani China va deveni cea mai importanta piata online din lume. Sunt deja peste 100 de milioane de utilizatori si numarul creste destul de repede.

Alibaba a avut anul trecut o cifra de afaceri de numai 70 de milioane de dolari (59,9 milioane de euro). Profitul companiei a fost insa de 46 de milioane de dolari (39,9 milioane de euro). Jack Ma este convins ca in 2009 incasarile vor depasi un miliard de dolari pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO