Business Hi-Tech

Amanare in procesul licentei castigate de Romtelecom

10.09.2008, 20:02 33

Curtea de Apel Bucuresti a amanat luarea unei hotarari in cazul procesului prin care Orange, Vodafone, Telemobil si RCS&RDS au atacat in contencios administrativ si fiscal actul normativ care reglementeaza acordarea unei licente de telefonie mobila, castigata de Romtelecom.
Daca grupul celor patru operatori nu obtine in instanta blocarea procedurilor de acordare a licentei, Romtelecom va putea achita tariful stabilit de guvern si va putea intra efectiv in posesia documentului care ii va permite sa utilizeze frecventa de 410-415/420-425 MHz. Odata ce Romtelecom ar reusi sa achite taxa si sa obtina licenta, ar fi dificil ca procedura de selectie sa fie reluata, spun surse de pe piata.
Decizia de amanare luata de Curtea de Apel Bucuresti a incins si mai puternic atmosfera conflictuala dintre companiile implicate.
Tonul l-a dat Romtelecom, printr-o declaratie a directorului juridic si de relatii publice al companiei, Catalin Dima. "Aceasta noua amanare hotarata azi (marti - n.r.) reprezinta o noua infrangere in instanta pentru coalitia formata de Vodafone impotriva Romtelecom. Daca instanta ar fi considerat ca exista aparente de nelegalitate a HG 61/2008, ar fi dat curs fara intarziere cererii celor patru operatori de suspendare a acesteia", a spus Dima.
Declaratia oficialului Romtelecom a fost respinsa de oficialii Vodafone. "Consideram ca declaratia Romtelecom arata ca nu sunt intelese niste principii de baza ale unui mediu de afaceri sanatos. Vodafone nu formeaza coalitii impotriva nimanui, ci intelege sa isi apere drepturile prin mijloace legale si sa reactioneze atunci cand principiile ce stau la baza unei concurente corecte sunt puse sub semnul intrebarii. Suntem increzatori ca justitia se va pronunta corect in aceasta cauza", a afirmat Marian Velicu, director Reglementare, Strategie si Afaceri Publice la Vodafone Romania. "Precizam ca demersurile facute de catre Vodafone Romania si ceilalti operatori in instanta au fost anterioare depunerii ofertelor de participare la licitatie si nu au nicio legatura cu castigatorul licitatiei, in cazul acesta Romtelecom. Actiunea noastra nu face decat sa apere principii menite sa guverneze un cadru concurential echitabil. De aceea, apreciem declaratiile Romtelecom drept tendentioase si de natura sa dezinformeze opinia publica", a adaugat Velicu.
Contactati de ZF, oficialii Orange Romania au evitat sa precizeze daca vor declansa un nou proces in aceasta cauza. "Amanarile sunt decizii care se pot lua des in acest tip de actiuni, atunci cand instanta accepta solicitarea uneia dintre parti", a declarat Dorin Odiatiu, Wholesale International and Regulatory Affairs Director la Orange Romania.
Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI) a anuntat luni ca oferta depusa de Romtelecom a fost desemnata castigatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO