Business Hi-Tech

Amazon a găsit deja o cale să scape de costurile taxei digitale impuse de Franţa: Va fi plătită de francezii care vând pe platforma gigantului

Amazon a găsit deja o cale să scape de costurile taxei...

Autor: Alex Ciutacu

19.08.2019, 12:24 1441

Vânzătorii terţi de pe platforma Amazon din Franţa au primit un mesaj surprinzător de la gigantul american, şi-anume majorarea comisioanelor percepute cu 3% - reprezentând costurile taxei digitale impuse de guvernul francez, potrivit CNBC.

Mutarea Amazon pare a fi în conflict direct cu scopul guvernului francez – care a încercat să egaleze terenul de joc dintre marile companii de tehnologie şi IMM-uri – şi complică eforturile Franţei de a controla companii precum Amazon, Facebook şi Google.

„Faptul că aceste companii plătesc mai puţin taxe în Franţa decât o brutărie sau decât un producător de brânză generează o problemă reală”, a spus ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, la începutul anului.

Taxa francezilor vizează companii care fac afaceri de cel puţin 750 milioane euro pe an din „activităţi digitale”, dintre care 25 milioane euro pe teritoriul Franţei. Taxa se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2019 şi ar trebui să aducă circa 500 milioane euro anual la bugetul statului.

Taxa aplicată de francezi a agitat deja apele internaţionale. Preşedintele american Donald Trump a iniţiat o investigaţie cu privire la aceste măsuri şi a ameninţat că va răspune cu tarife, numind-o „o taxă care ţinteşte în mod nedrept companiile americane”.

Economiştii şi companiile de tehnologie, inclusiv Amazon, au avertizat guvernul Franţei că taxa ar avea ca rezultat preţuri mai mari pentru consumatori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO