Business Hi-Tech

Amber estimează venituri de 117 mil. lei la finalul anului, plus 36%, după ce afacerile dezvoltatorului local de jocuri video s-au majorat cu 45% în S1/2021, la 50 mil. lei. Compania ia în calcul listarea la bursă pentru a accelera creşterea

Mihai Pohonţu, Preşedinte Executiv, Amber

Mihai Pohonţu, Preşedinte Executiv, Amber

Autor: Cristina Bellu

09.09.2021, 10:32 447

Dezvoltatorul român de jocuri video Amber a raportat afaceri de 50 de milioane de lei în primele şase luni ale anului, o creştere de 45% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, şi estimează venituri de 117 mil. lei, plus 36% până la finalul anului.

„În prima jumătate a anului 2021, Amber înregistrează o cifră de afaceri record datorită creşterii cu 45% a veniturilor, în linie cu rata anuală compusă de creştere pe care am raportat-o în ultimii patru ani. Odată ce am ajuns la un număr de peste 800 de angajaţi, operaţiunile noastre au devenit mai complexe şi mai mature, fiind prezenţi pe două continente”, spune Mihai Pohonţu, Preşedinte Executiv, Amber.

Din cifra de afaceri de 50 de milioane de lei generată în prima jumătate a anului, 65% din venituri au provenit din activitatea de cercetare-dezvoltare – dezvoltare de jocuri şi restul de 35% din servicii de asistenţă pentru dezvoltare, inclusiv asigurarea calităţii, asistenţa pentru clienţi şi localizare.

În conformitate cu rezultatele şi cu specificul industriei de jocuri video, veniturile companiei au provenit din piaţa globală, în special din partea clienţilor din SUA. Amber colaborează cu branduri precum Disney, NBC Universal, Paradox Interactive, Rovio, That Game Company, Raw Fury şi alţi.

În prima parte a anului 2021, dezvoltatorii Amber au lucrat la realizarea completă a cinci jocuri pentru mobil, PC şi console. Unul dintre acestea a fost Tetris Beat, publicat de N3TWORK şi co-dezvoltat de Amber. Jocul, care a fost lansat exclusiv pe Apple Arcade în august 2021 şi poate fi jucat şi pe Apple TV, a ajuns pe primul loc la nivel mondial în ceea ce priveşte numărul de descărcări în prima săptămână după lansare. Un alt joc dezvoltat de Amber va fi lansat în acest an, arată datele transmise de oficialii companiei.

„Am închis prima jumătate a anului 2021 cu rezultate record şi ne aflăm în faţa unui nou capitol captivant în călătoria Amber, pregătiţi să accesăm multiple oportunităţi pentru a ne accelera şi mai mult creşterea. Analizăm diferite scenarii, inclusiv potenţiale tranzacţii transfrontaliere, parteneriate cu investitori strategici şi chiar listarea la bursa locală sau internaţională,” spune Jaime Giné, noul CEO al Amber începând cu august 2021.

Pentru întregul an 2021, Amber estimează o cifră de afaceri de 117 milioane de lei (28 de milioane de dolari), din care compania are deja confirmate aproximativ 104 milioane de lei (25 de milioane de dolari) conform contractelor semnate.

Pentru a accelera în continuare creşterea, Amber are în vedere continuarea expansiunii la nivel internaţional, prin tranzacţii de tip M&A sau organic. În ultimii doi ani, compania s-a extins atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere al serviciilor oferite printr-o activitate robustă de tranzacţii de tip M&A în care au fost vizate studiouri globale, specializate în mai multe genuri de jocuri.

Astfel, în 2020, Amber a achiziţionat două noi studiouri - Scorpius Games din Bucureşti şi KaraOkulta, o companie dezvoltatoare de jocuri cu sediul în Guadalajara, Mexic. Astăzi, cei peste 800 de angajaţi Amber lucrează pe două continente, în birouri din Bucureşti, Botoşani, San Francisco, Los Angeles, Montreal şi Guadalajara. În plus, Amber intenţionează să angajeze încă 100 de profesionişti în dezvoltarea de jocuri până la finalul anului.

În 2020, Amber a înregistrat o cifră de afaceri de 86 de milioane de lei, o majorare cu 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2019. În perioada 2017 - 2021, rata de creştere anuală compusă (CAGR) a Amber este de 53%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO