Business Hi-Tech

Amendă simbolică: Guvernul Marii Britanii a amendat Facebook cu 500.000 de lire sterline în urma scandalului Cambridge Analytica

Amendă simbolică: Guvernul Marii Britanii a amendat...

Autor: Alex Ciutacu

26.10.2018, 00:00 114
Compania Facebook a primit o amendă de 500.000 de lire sterline din partea Comisiei pentru informaţii din guvernul britanic, în urma scandalului Cambridge Analytica, când reţeaua socială nu a protejat datele personale ale utilizatorilor în faţa terţilor, potrivit The Guardian. Anunţul guvernului britanic confirmă decizia iniţială din luna iulie. Amenda, care poate fi considerată infimă pentru gigantul care a înregistrat doar în 2017 venituri globale de 31,5 miliarde de lire sterline, reprezintă maximul pe care organele de reglementare îl pot aplica sub vechea legislaţie de protecţie a datelor. Sancţiunea este atât de scăzută încât reprezintă veniturile companiei pe 18 minute de activitate. Oficialii guvernamentali au anunţat că Facebook a expus datele a circa 1 milion de utilizatori britanici şi au insistat asupra încercării de a obţine o amendă pe noile reglementări europene, şi anume regulamentele GDPR.

Dacă amenda ar fi intrat sub incidenţa noilor regulamente europene de protecţie a datelor, s-ar fi ridicat la nivelul de 1,2 miliarde de lire sterline.

Investigaţia autorităţilor britanice a descoperit că Facebook nu a reuşit să ţină în siguranţă datele personale ale utilizatorilor, pentru că nu i-a informat pe aceştia cu privire la accesul generalizat pe care îl au aplicaţiile terţe la datele lor.

Scandalul a ieşit la iveală la începutul anului după ce a devenit publică informaţia conform căreia un test de personalitate dezvoltat de Aleksandr Kogan şi completat de 300.000 de utilizatori, a oferit acces la datele persoanale a 87 de milioane de utilizatori Facebook, iar aceştia nu au fost anunţaţi sau întrebaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO