Business Hi-Tech

Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru startup-uri, BCR: Poate oportunitatea nu este la „unicorni”, cred că eu mă îndrept mai degrabă către „dragoni”

ZF Digital Summit `21

Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru...

Autor: Alex Ciutacu

11.11.2021, 15:28 243

Oportunităţile oferite de ecosistemul de startup-uri de tehnologie pentru actorii implicaţi în dezvoltarea sau finanţarea unor astfel de proiecte ar putea veni mai puţin dinspre ceea ce este cunoscut drept „unicorni” (n.r: companii tech evaluate la cel puţin 1 miliard de dolari), şi mai mult dinspre aşa-numiţi „dragoni”, a explicat Ana Maria Creţu, coordonator programe pentru startup-uri, BCR, în cadrul ZF Digital Summit 21.

„Poate oportunitatea nu este la unicorni, cred că sunt de acord cu lucrul ăsta. Cred că eu mă îndrept mai degravă către dragoni. Dragonii în comparaţie cu unicornii sunt companiile la care lucrază Innovation Labs, de exemplu, companiile la un stadiu foarte incipient”.

Ea a discutat despre rolul unui program de pre-accelerare de tipul Innovation Labs care ar putea înscrie astfel de dragoni.

„La unicorni se înghesuie toată lumea, este normal când ai succes că toată lumea vrea să pună bani pe tine. În schimb, dragonul este fundmaker, îţi face fondul, când investeşti în el şi încă nu se uită nimeni la el. Cred că ăsta e dealul pe care trebuie să îl căutăm” .

BCR organizează acceleratorul de business InnovX BCR, aflat la a treia ediţie, iar Ana Maria Creţu a oferit câteva cifre legate de dimensiunea şi impactul acestui program în economia locală, dar şi în cea regională.

„În ultimii trei ani de zile am făcut screening pe 1.000 de companii de tehnologie din România şi din afara României, pentru că acceleratorul este deja unul regional, nu mai avem companii care operează cu tehnologie doar din România avem şi din Germania Canada, Elveia, etc.”.

Din aceste 1.000 de companii care au trecut prin procesul de screening, un număr de 400 de proiecte au ajuns în faza de pitch, în faţa unui juriu format din 10-15 membri, în ceea ce InnovX BCR numeşte Fast Track Days.

„După trei ani de zile, din cei 400 avem 100 de companii în portofoliu. Un alt lucru foarte important este că din cele 100 de companii au participat de fapt 273 de fondatori şi cofondatori”.

Dintre cei 273 de fondatori şi cofondatori care au participat în cele trei ediţii InnovX BCR 65% sunt femei, acesta fiind un obiectiv al organizatorului, după spusele coordonatoarei programelor pentru startup-uri din cadrul BCR.

„În perioada post-accelerare, unele dintre cele 100 de companii au ridicat 23 de milioane de euro în equity sau crowdfunding, fie că vorbim de Roca X, Early Game, Gapminder, Morphosis sau Sparking Capital”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO