• Leu / EUR4.9429
  • Leu / GBP5.8083
  • Leu / USD4.6098
Business Hi-Tech

Analiştii de la Bitdefender atrag atenţia asupra atacurilor cibernetice împotriva reţelelor de electricitate, a serviciilor de apă şi canalizare sau a transportului public

Analiştii de la Bitdefender atrag atenţia asupra atacurilor cibernetice împotriva reţelelor de electricitate, a serviciilor de apă şi canalizare sau a transportului public

Autor: Alexandra Cepăreanu

21.01.2022, 00:02 92

Atacatorii cibernetici ar putea viza anul acesta reţelele de electricitate, serviciile de apă şi canalizare sau cele de transport public, folosind tactici similare cu cele ale ameninţărilor avansate şi persistente, au transmis printr-un comunicat specialişti din cadrul Bitdefender, una dintre cele mai puternice companii de soft create în România, care a devenit un lider global pe piaţa de soluţii de securitate cibernetică.

„Nu este vorba doar de utilităţi publice, ci şi de părţi din internet pe care atacatorii şi-ar putea propune să le întrerupă în 2022. În plus, vom vedea iniţiative de contraatac împotriva hackerilor din întreaga lume, în special împotriva statelor care oferă infractorilor cibernetici un adăpost sigur pentru comiterea de infracţiuni informatice care vizează instituţii americane sau europene”, au transmis analiştii de la Bitdefender.

Ei consideră că atacurile de tip ransomware - care blochează datele victimelor şi cer recompense pentru deblocare - vor continua să fie cel mai utilizat şi profitabil tip de infracţiune cibernetică în anul 2022.

„Anticipăm o creştere a atacurilor care se vor concentra pe sustragerea de date în scopul şantajului.“

La fel ca orice afacere matură, dezvoltatorii de ransomware vor trebui să ţină constant pasul atât cu concurenţa, cât şi cu furnizorii de soluţii de securitate cibernetică.

Specialiştii Bitdefender se aşteaptă la o creştere a infectărilor cu ransomware pentru mediile Linux, dar şi a unui nou tip de ransomware silenţios, o ameninţare informatică ce rămâne latentă pentru perioade îndelungate de timp înainte de a cripta datele.

Pe de altă parte, atacul cibernetic de tip phishing va reprezenta în continuare o ameninţare şi în anul 2022, devenind tot mai sofisticat şi fiind un vector principal de atac pentru companii şi pentru cei care lucrează de acasă sau de la distanţă.

„Pe măsură ce informaţiile personale furate în cazul breşelor de securitate devin accesibile infractorilor cibernetici, campaniile de spam vor deveni mult mai bine ţintite. De la numele complet şi numărul de telefon, alte informaţii expuse, cum ar fi parolele, adresele fizice, extrase de cont sau orientarea sexuală, vor fi folosite pentru a crea noi campanii de phishing sau de şantaj personalizate şi convingătoare.

De asemenea, atacatorii vor profita şi de faptul că tot mai mulţi jucători de pe piaţă au început să recruteze forţă de muncă exclusiv online, au mai transmis reprezentanţii Bitdefender.

„Infractorii cibernetici vor începe să se dea drept companii pentru a păcăli potenţialii candidaţi să îşi infecteze dispozitivele prin intermediul unor documente ataşate trimise prin e-mail. În plus, operatorii de criminalitate cibernetică vor folosi probabil această oportunitate pentru a recruta online persoane neavizate aflate în căutarea unui loc de muncă bazat pe activităţi ilegale.”

Dacă în 2021 atacurile asupra lanţului de aprovizionare a companiilor au fost cel mai greu de atenuat,   anul 2022 va aduce probabil o creştere majoră a atacurilor asupra infrastructurilor cloud, inclusiv cele găzduite de furnizori de top, iar configurarea greşită şi lipsa forţei de muncă calificate în domeniul securităţii cibernetice vor juca un rol semnificativ în compromiterea infrastructurii şi a datelor.

„Pe măsură ce oamenii se pregătesc treptat pentru un scenariu permanent legat de munca de oriunde, companiile depun eforturi constante pentru a muta serviciile tradiţionale în cloud. Însă, atacurile în cloud se vor intensifica, cu un accent deosebit pe Azure AD şi Office365.”

Nici ecosistemul de criptomonede nu este în afara vizorului atacatorilor cibernetici, având în vedere că acest sector se află în plină expansiune. Astfel, specialiştii Bitdefender se aşteaptă să existe un interes tot mai mare din partea infractorilor cibernetici să atace serviciile de exchange şi să lanseze noi escrocherii cu monede virtuale.

„Pieţele din dark web au acţionat haotic în ultimii doi ani, dar pe măsură ce cele consacrate sunt desfiinţate în cadrul unor acţiuni coordonate ale instituţiilor de aplicare a legii, în 2022 vom asista la apariţia unor noi concurenţi, care vor gestiona până la 50% din tranzacţiile cu substanţe ilegale pe dark web”, au mai transmis reprezentanţii Bitdefender.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9429
Diferență: 0,0121
Ieri: 4.9423
Azi: 4.6098
Diferență: -0,2078
Ieri: 4.6194
Azi: 5.8083
Diferență: -0,1942
Ieri: 5.8196
Azi: 4.8066
Diferență: -0,0852
Ieri: 4.8107