Business Hi-Tech

Analiştii se tem că acordul cu Microsoft ar putea omorî Nokia

Analiştii se tem că acordul cu Microsoft ar putea omorî Nokia

Autor: Magraon Andreea

13.02.2011, 19:00 26

Nokia, cel mai mare producător de telefoane din lume, care areîn România afaceri de peste un miliard de euro, va concedia câtevamii de angajaţi ai diviziei de cercetare şi dezvoltare de software,ca urmare a acordului încheiat cu Microsoft pentru a utilizasistemul de operare Windows Phone pe terminalele companiei,relatează Bloomberg.

Producătorul finlandez îşi va reduce substanţial bugetul decercetare şi dezvoltare, în prezent de 5,9 miliarde de euro, depatru ori mai mare decât al rivalilor de la Apple. Sute de angajaţiai Nokia din oraşul finlandez Tampere au ieşit în stradă în urmaanunţului, unde jumătate din cei 3.000 de salariaţi lucrează ladezvoltarea sistemului de operare Symbian, care va fi înlocuit cuWindows Phone.

Nokia este prezentă în România cu mai multe divizii, inclusiv cucea de cercetare şi dezvoltare, care avea în luna octombrie aanului trecut 120 de angajaţi, potrivit cotidianului Ziua de Cluj.Nokia nu a oferit detalii despre locurile în care vor fi făcutedisponibilizări. Compania finlandeză are şi o unitate de asamblarea telefoanelor mobile, în localitatea Jucu din judeţul Cluj, undelucrează peste 4.000 de oameni. În România sunt asamblate uneledintre cele mai ieftine telefoane mobile din oferta Nokia.

Intră în luptă cu Google şi Apple

Compania finlandeză a anunţat la finele săptămânii trecute unparteneriat cu gigantul software Microsoft prin care Nokia vafolosi Windows Phone pe propriile telefoane, cele două companiiîncercând astfel să ajungă din urmă Google şi Apple pe piaţasmartphone-urilor. Nokia a precizat că anii 2011 şi 2012 vor fi anide tranziţie, perioadă în care se va construi parteneriatul cuMicrosoft.

Actualul CEO al Nokia Stephen Elop, care a venit în frunteacompaniei în septembrie anul trecut, a fost angajat pentru a punepe picioare producătorul de telefoane mobile, în special în ceea cepriveşte platforma software, comentează Bloomberg.

Acordul dintre cele două companii nu a fost primit bine deinvestitori, care se tem că înţelegerea dintre Nokia şi Microsoftnu va fi de ajuns pentru a "bate" Apple şi Android. Acţiunile Nokiaau avut un declin de 14% la bursa de la Helsinki, cea mai marescădere din ultimii doi ani. "Când te confrunţi cu un incendiu,trebuie să te mişti repede pentru că se extinde. Acest parteneriatare nevoie de timp pentru a putea fi implementat şi pentru a puneîn vânzare telefoanele. Dar acest lucru ar putea omorâ Nokia",susţine Pierre Ferragu, analist la firma de investiţii Sanford C.Bernstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO