Business Hi-Tech

ANCOM, gata să schimbe caietul de sarcini al licitaţiei de 700 mil. euro. Vodafone: s-ar evita orice impact negativ pentru consumatori

 ANCOM, gata să schimbe caietul de sarcini al licitaţiei de 700 mil. euro. Vodafone: s-ar evita orice impact negativ pentru consumatori

Florina Tanase, Senior Director, Regulatory, Legal si Corporate Affairs, Vodafone Romania

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

08.05.2012, 19:20 697

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) ar putea schimba caietul de sarcini al celei mai mari licitaţii de spectru radio din istoria României, din care statul ar putea încasa peste 700 mil. euro, punctele vizate fiind cele care au fost criticate dur în ultimele săptămâni de operatorii locali de telefonie mobilă.

"În urma procesului transparent de consultare publică desfăşurat de autorităţile de reglementare, avem încredere că design-ul licitaţiei va fi reconsiderat, pe baza punctelor de vedere pe care le-am exprimat", a declarat Florina Tănase, Senior Director, Regulatory, Legal şi Corporate Affairs, Vodafone România.

Ea a menţionat şi care ar fi punctele care ar putea fi modificate. "Este vorba în primul rând despre formatul licitaţiei pentru licenţele temporare, şi anume permiterea existenţei blocurilor de 2,5 Mhz, ceea ce ar asigura, teoretic, posibilitatea evitării oricui impact negativ asupra consumatorilor din România."

Potrivit informaţiilor de pe piaţă ANCOM ar fi agreat deja să modifice caietul de sarcini şi să spargă blocurile de 5 MHz în unele de 2,5 MHz, răspunzând astfel criticilor vehemente venite din partea Orange şi Vodafone, operatorii vizaţi direct de aceste prevederi.

Oficialii ANCOM nu au răspuns întrebărilor ZF pe această temă până la ora publicării acestei ştiri.

Miza licenţelor temporare - cheltuieli de zeci de milioane de euro

Modalitatea prin care ANCOM avea în plan să vândă licenţe temporare pe perioada 2013-2014 pentru Orange şi Vodafone a fost criticată intens de cele două companii de la momentul publicării proiectului de caiet de sarcini. Orange şi Vodafone rămân fără licenţă de operare la finele acestui an în banda de frecvenţă de 900 MHz - prin care oferă servicii pentru milioane de clienţi - astfel că operatorii trebuie în primul rând să se lupte să câştige o licenţă temporară până în aprilie 2014 şi abia apoi să se concureze pentru a rămâne pe această piaţă alţi 15 ani, până în 2029.

Cele două companii nu contestau preţul pentru aceste licenţe temporare, de 3,4 mil. euro, ci felul în care era împărţit spectrul radio disponibil şi sistemul de creştere a preţului. Împărţirea licenţelor temporare (până în 2014) din frecvenţa de 900 MHz în blocuri de 5 MHz ar forţa Orange şi Vodafone să cumpere fie mai mult, fie mai puţin spectru decât folosesc în prezent. Dacă ar cumpăra mai puţin spectru, respectiv dacă în loc de 12,5 MHz ar avea doar 10 MHz începând cu 2013, cei doi operatori ar fi nevoiţi să-şi rearanjeze utilizarea frecvenţei radio (refarming) într-un termen foarte scurt (de şase luni) la costuri de zeci de milioane de euro. Dacă ar dori să cumpere mai mult spectru pentru a amâna refarmingul până în aprilie 2014, Orange şi Vodafone ar putea licita fiecare astfel încât să cumpere fiecare câte 3 blocuri de 5 MHz până în 2014. Însă la vânzare sunt doar 5 blocuri, ceea ce înseamnă că sistemul de licitaţie conceput de ANCOM va duce la o creştere a preţurilor de fiecare dată când şi Orange şi Vodafone vor licita pentru a câştiga mai multe blocuri, iar la un moment dat una din cele două companii tot va pierde, se plângeau cele două companii

Alte schimbări care ar putea fi făcute în caietul de sarcini

Potrivit oficialului Vodafone, o o altă prevedere din caietul de sarcini discutată intens cu ANCOM şi care ar putea fi modificată se referă la reglementarea operatorilor naţionali şi a roamingului naţional prin licenţele emise odată cu licitaţia spectru.

"Printre alte elemente discutate cu ANCOM, se numără reglementarea MVNO-urilor şi a roaming-ului naţional prin documentaţia licitaţiei de spectru. În opinia noastră, impunerea unor asemenea obligaţii privind MVNO-urile şi roamingul naţional trebuie să ţină cont de reglementările existente în UE, inclusiv în România, care presupun parcurgerea unui proces diferit, separat de licitaţia de spectru.Credem că, printr-o astfel de abordare, autorităţile ar continua să încurajeze investiţiile eficiente în infrastructură ale operatorilor", a spus Florina Tănase, Senior Director, Regulatory, Legal şi Corporate Affairs, Vodafone România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO