Business Hi-Tech

ANCOM: Munca de la domiciliu şi cursurile online au dus la o creştere a traficului de internet fix cu o medie de 20,9%, iar a celui mobil cu 12%

ANCOM: Munca de la domiciliu şi cursurile online au dus...

Autor: Roxana Rosu

08.04.2020, 12:56 278

Traficul de internet fix a crescut în medie în ultima săptămână din martie cu 21%, iar cel mobil cu 12%, comparativ cu finele lunii februarie 2020, când a fost înregistrat primul caz de infectare cu virusul COVID-19 în România, anunţă ANCOM.

În acelaşi timp, traficul de voce a înregistrat creşteri medii de 22% în reţelele mobile şi 22,7% în reţelele fixe, conform datelor transmise de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice.

Creşterea traficului de voce şi de date vine în contextul implementării tot mai intense a muncii la distanţă, a mutării cursurilor şcolare şi universitare în mediul online şi a creşterii semnificative a componentei de entertainment online.

Traficul total de interconectare a crescut, în medie, cu 21% în reţelele mobile şi cu 19% în reţelele fixe.

Astfel, traficul de date a înregistrat creşteri cuprinse între 7 % şi 20% în reţelele mobile şi de 18%-27% în cele fixe.

În reţelele mobile, traficul de voce a crescut în medie cu 22% (fiind înregistrate creşteri între 18,2 % şi 24%), iar în reţelele fixe, cu 22,7%, furnizorii raportând creşteri între 8,5% şi 44,7%.

În general, furnizorii au experimentat un număr în creştere de situaţii de congestie pe reţelele mobile de acces (peste 80% grad de încărcare a porturilor utilizate şi a resurselor radio de acces).

Traficul de date total raportat de către principalele puncte comune de interconectare din România, peering plus tranzit, (IXPs) a crescut cu valori între 10% şi 33%.

În aceste condiţii, ANCOM spune că va monitoriza constant situaţia şi măsurile luate de furnizori pentru a asigura funcţionarea corespunzătoare a reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice, gradul de încărcare a reţelelor şi eventualele congestii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO