♦ ANCOM, care a finalizat în toamna anului 2023 analiza de piaţă pe baza căreia a emis decizia, afirmă că fără reglementare există riscul ca Digi „să abuzeze de poziţia sa pe piaţă“. Arbitrul telecom a invocat în motivarea deciziei şi comportamentul Digi de a „tergiversa“ discuţiile cu operatorii care au cerut până acum acces la reţea, ceea ce a dus în practică la blocarea discuţiilor.
Digi, grupul care domină autoritar piaţa locală de servicii de internet fix - cu o cotă de piaţă de 70% după numărul de clienţi şi venituri, va fi obligat pentru prima dată să-şi deschidă reţeaua fixă către rivali într-un număr de aproape 6.500 de localităţi - în special din mediul rural - ceea ce le va permite atât unor giganţi precum Orange şi Vodafone cât şi unor jucători mai mici - să intre cu servicii în aceste localităţi folosindu-se de reţeaua Digi - potrivit unui proiect de decizie lansat în consultare publică de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Decizia vizează doar accesul la localităţile unde Digi este singurul furnizor de reţea – unde locuiesc aproape 4,5 milioane de oameni sau aproape un sfert din populaţia României, conform datelor ANCOM.
„ANCOM emite prezenta decizie: Societatea Digi Romania este desemnată ca fiind furnizor cu putere semnificativă pe piaţa serviciilor de acces local la puncte fixe determinată de zona A1. Operatorul are obligaţia de nediscriminare în ceea ce priveşte furnizarea accesului local la puncte fixe, constând în servicii de acces la bucla locală sau servicii de acces echivalente“, conform proiectului de decizie.