Business Hi-Tech

ANCOM propune tariful maxim pentru taxarea operatorilor de comunicaţii pe proprietatea publică

ANCOM propune tariful maxim pentru taxarea operatorilor...

Autor: Bianca Ciocotisan

20.07.2018, 14:20 208

„Tarifele maxime propuse de ANCOM pentru instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau reţele subterane şi aeriene de comunicaţii pe proprietatea publică au fost stabilite pe bază unui model de calcul şi a unei metodologii detaliate. Autoritatea a constatat că în acest moment practică autorităţilor publice nu este unitară, în multe cazuri fiind percepute tarife exagerate, iar atunci când stabilesc aceste tarife, autorităţile locale trebuie să aibă în vedere în primul rând beneficiile pe care reţelele de comunicaţii le aduc pentru comunitate”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Autoritatea precizează că până în prezent, 1.307 de autorităţi ale administraţiei publice (consilii locale şi judeţene) au transmis conform prevederilor Legii Infrastructurii, documente privind condiţiile în care se realizează accesul pe proprietăţile publice prin intermediul unei baze de date online.

„Analiza documentelor disponibile a arătat că tarifele şi modalităţile de tarifare sunt diferite de la o localitate la alta, diferenţele fiind majore. De exemplu, tarifele anuale pentru amplasarea echipamentelor reţelelor de comunicaţii pe terenul intravilan proprietate publică sunt cuprinse între 3 lei/mp şi 360 lei/mp, iar tariful lunar pentru un stâlp proprietate publică aflat pe raza comunelor, variază între de 5 lei şi 100 lei”, anunţă ANCOM.

„ANCOM a stabilit aceste tarife conform obligaţiilor ce îi revin şi în condiţiile prevăzute de Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice”, menţionează sursa citată.

Potrivit ANCOM, tarifele de acces pe proprietăţi publice trebuie să fie justificate şi proporţionale cu afectarea imobilului respectiv, urmând să aibă în vedere şi beneficiile tangibile şi intangibile.

„Astfel, tarifele vor acoperi doar despăgubirea pentru prejudiciile directe şi certe cauzate de efectuarea lucrărilor şi prin existenţa şi funcţionarea reţelelor de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructura asociate. Tarifele sunt raportate la anumite elemente de reţea şi de infrastructura fizică ce urmează a fi instalate pe, deasupra, în sau sub anumite imobile proprietate publică, ţinând cont de valoarea folosinţei bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenţei, obiectivităţii şi nediscriminării”, precizează sursa citată.

Pentru stabilirea categoriilor de prejudicii directe şi certe s-a luat în calcul un cumul de factori cum ar fi gradul de utilizare şi uzură al imobilului, perioadele de timp necesare pentru efectuarea lucrărilor de instalare, întreţinere, înlocuire ori mutare a reţelelor de comunicaţii electronice sau a elementelor de infrastructura fizică necesare susţinerii acestora, perioadele de timp pentru care se solicita amplasarea, precum şi caracteristicile fizice şi funcţionale ale echipamentelor.

„Considerăm că tarifele propuse vor încuraja investiţiile în infrastructura necesară furnizării serviciilor de acces la internet în bandă largă, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării economice. Conectivitatea îmbunătăţeşte gradul de coeziune socială, reduce decalajele economice între mediul urban şi rural, respectiv creşte calitatea serviciilor publice, cu precădere în educaţie, sănătate sau administraţie locală”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

„Aceste efecte sunt observabile din punct de vedere cantitativ în statistici privind evoluţia istorică a produsului intern brut, a venitului mediu net în economie, precum şi a evoluţiei forţei active de muncă, în raport cu gradul de conectivitate al populatiei”, spune ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO