Business Hi-Tech

ANCOM publică în consultare noile taxe de licenţă pentru radiodifuziunea digitală terestră

ANCOM publică în consultare noile taxe de licenţă...

Autor: Bianca Ciocotisan

05.09.2018, 18:13 250

ANCOM a publicat miercuri în consultare proiectul de HG care stabileşte taxa de licenţă pentru radiodifuziunea digitală terestră, preţul de pornire pentru multiplexurile cu acoperire naţională fiind de 75.000 de euro, iar pentru cele cu acoperire regională pornesc de la 1.050 de euro.

„Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - ANCOM - a publicat în consultare proiectul de Hotărâre a Guvernului privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de radiodifuziune prin care sunt stabilite modul de desfăşurare a procedurii de selecţie, condiţiile de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio şi taxele minime de licenţă pentru multiplexurile de radiodifuziune digitală terestră T-DAB+ pe care Autoritatea le va aloca prin licitaţie”, spune ANCOM.

Potrivit Autorităţii, taxa minimă de licenţă pentru multiplexurile naţionale, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitaţiei, este de 75.000 de euro, iar în cazul în care vor fi alocate multiplexuri regionale taxa minimă de licenţă va variază în funcţie de zona în care este alocat, situându-se între 1.050 şi 5.500 de euro pentru un multiplex alocat în Bucureşti. Taxele pentru multiplexurile regionale sunt disponibile în anexa Proiectului de Hotărâre a Guvernului.

„Taxa de licenţă rezultată în urma procedurii de selecţie va fi achitată către bugetul de stat în termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor licitaţiei”, anunţă ANCOM.

ANCOM a lansat în consultare publică decizia de organizare a licitaţiei şi caietul de sarcini pentru alocarea unui multiplex naţional de radiodifuziune digitală terestră T-DAB+ în banda 223-230 MHz (canalul 12 de televiziune) şi a unui multiplex naţional de radiodifuziune digitală terestră T-DAB+ sau a 36 de multiplexuri regionale în banda 216-223 MHz (canalul 11 de televiziune), în 23 august 2018. „Multiplexurile regionale pot fi acordate numai în cazul în care pentru licenţa naţională din banda 216-223 MHz nu este depusă nicio ofertă valabilă în cadrul procedurii de selecţie, multiplexurile vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, printr-o procedură de selecţie competitivă”, menţionează sursa citată.

„Licitaţia va fi demarată prin publicarea unui anunţ, după ce documentaţia va fi finalizată, iar cei interesaţi să participe la procedură vor avea patru săptămâni de la anunţul de demarare pentru depunerea dosarului de candidatură, urmând ca ANCOM să anunţe candidaturile calificate în termen de două zile de la depunere, pentru ca apoi să se desfăşoare etapele propriu-zise de licitaţie”, spune Autoritatea.

„ANCOM va anunţa rezultatele licitaţei în trei zile de la finalizarea acesteia, iar plata de către câştigători a taxei de licenţă rezultată în urma procedurii trebuie să fie făcută în 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor”, adaugă ANCOM.

Potrivit ANCOM, câştigătorii multiplexurilor naţionale vor avea obligaţia ca, în termen de 2 ani de la data obţinerii licenţelor, să pună în funcţiune un număr de cel puţin 10 emiţătoare şi să lanseze serviciul după instalarea şi autorizarea a cel puţin două emiţătoare în Bucureşti, pentru fiecare multiplex, iar câştigătorii multiplexurilor regionale vor avea obligaţia de a pune în funcţiune cel puţin un emiţător în fiecare alocare, în termen de 18 luni de la data obţinerii licenţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO