Business Hi-Tech

ANCOM trage un semnal de alarmă: În 2019, internetul mobil a fost serviciul cel mai afectat de incidente de securitate. Numărul incidentelor a crescut cu 40% faţă de acum anul precedent

ANCOM trage un semnal de alarmă: În 2019, internetul mobil a fost serviciul cel mai afectat de incidente de securitate. Numărul incidentelor a crescut cu 40% faţă de acum anul precedent

Autor: Laura Buciu

05.06.2020, 14:09 152

Internetul mobil a fost serviciul telecom cel mai afectat de incidente de securitate în 2019, numărul incidentelor fiind mai mare cu 40% faţă de perioada 2018. Teleorman a fost cel mai afectat judeţ, 90 de incidente cu impact semnificativ, potrivit unui raport ANCOM.

Potrivit ANCOM, din informatiile colectate de la furnizori şi analizate de ANCOM, se remarcă o creştere importantă a numărului incidentelor de securitate cu impact semnificativ - cu peste 40% (de la 556 la 794) în anul 2019 faţă de anul 2018.

Cu toate acestea, operatorii au avut un timp mediu de soluţionare a incidentelor sub şase ore, cu o uşoară creştere faţă de anul trecut.

Conform datelor raportate de către furnizorii de servicii de telecomunicaţii privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în 2019 s-au înregistrat 794 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în creştere cu 43% faţă de 2018.

Acestea au afectat, în total, peste 23 de milioane de conexiuni.

„Dacă în anii 2017 şi 2018 cele mai afectate servicii au fost cele de telefonie mobilă şi SMS, în anul 2019 cele mai multe conexiuni afectate de incidente semnificative sunt cele de internet mobil şi transmisiuni de date mobile (aproximativ 10,47 milioane de conexiuni afectate), urmate de serviciile de telefonie mobilă şi SMS (aproximativ 9,16 milioane de conexiuni), retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 1,47 milioane de conexiuni), telefonie fixă (aproximativ 1,21 milioane de conexiuni), cele mai puţin afectate fiind cele de internet fix şi transmisiuni de date fixe (aproximativ 1,19 milioane de conexiuni)”, se arată într-un comunicat ANCOM.

Anul trecut, numărul mediu al conexiunilor afectate de un incident a fost de 28.859, în creştere faţă de 2018, când un incident avea, în medie, repercusiuni asupra a puţin peste 24 de mii de conexiuni.

Din punct de vedere al ariei geografice afectate, în 542 din cazuri (68% din numărul total de incidente) au fost afectate resurse dintr-un singur judeţ, iar 4 incidente au avut un impact la nivel naţional.

„Teleorman a fost cel mai afectat judeţ, 90 de incidente cu impact semnificativ afectând buna funcţionare a reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice din judeţ, urmat de Giurgiu cu 69 de incidente, Gorj cu 68 de incidente şi Olt cu 67 de incidente. Judeţele cel mai puţin afectate în 2019 au fost Tulcea cu 13 incidente, Covasna, Sălaj şi Botoşani, în cazul cărora au fost raportate câte 14 incidente”, potrivit documentului citat.

Ca resurse afectate, în cele mai multe cazuri acestea fac parte din categoriile medii de transmisiune, staţii de bază şi controlere mobile şi echipamente din noduri de transmisiune.

„În cadrul a 20 de incidente au fost afectate concomitent mai multe categorii de resurse, producerea acestora având multiple cauze (fenomene naturale, producerea concomitentă a două evenimente distincte ori acţiuni rău intenţionate)”, precizează ANCOM.

AFACERI DE LA ZERO