Business Hi-Tech

ANCOM va anunţa mâine documentele licitaţiei pentru acordarea licenţelor de telefonie mobilă

Autor: Adrian Dumitrache

13.03.2012, 11:17 172

Autoritatea de reglementare în comunicaţii, ANCOM, va lansa miercuri în dezbatere publică documentele licitaţiei pentru acordarea licenţelor de spectru radio pentru comunicaţii mobile în benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, pe care o va organiza în acest an.

"Pachetul de documente pe care-l publicăm miercuri va răspunde la toate întrebările legate de proiectarea şi mecanismele licitaţiei, de valorile de pornire ale licenţelor, de felul în care licitaţia va soluţiona problemele de concurenţă din piaţă şi cum va stimula în continuare concurenţa şi investiţiile. De asemenea, vom arăta modul în care licitaţia va contribui la eficientizarea utilizării spectrului şi astfel la creşterea bunăstarii", a declarat marţi preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

El a adăugat că licitaţia pentru spectrul de telefonie mobilă reprezintă o premieră pentru România şi o provocare pentru ANCOM şi operatori.

După 15 ani de la lansarea comunicaţiilor mobile digitale în România, lansarea licitaţiei va aduce la reconfigurarea fundamentală a criteriilor pentru accesul la resursele de spectru în România, cel puţin pentru următorii 15 ani, potrivit şefului ANCOM.

"Am înţeles că sectorul comunicaţiilor mobile are nevoi tot mai mari de spectru radio, determinate de cererea utilizatorilor, armonizarea internaţională, evoluţiile tehnologice şi congestia reteţelor şi, din acest punct de vedere, anul 2012 se constituie într-o oportunitate istorică pentru accesul la spectrul radio în România pe termen lung", a spus Marinescu.

Potrivit reprezentantului ANCOM, instituţia va scoate la licitaţie toate frecvenţele radio din benzile de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz, care vor fi utilizate pentru servicii de comunicaţii mobile până în anul 2029.

"Este cea mai mare cantitate de spectru care se alocă în ţara noastră printr-o singură procedură. În plus, este vorba de frecvenţe armonizate european pentru comunicaţii mobile, rersurse cu mare valoare economică şi socială, care vor permite servicii de date mobile de bandă largă furnizate prin 4 şi chiar 5 reţele concurente în întreaga ţară", a afirmat şeful autorităţii.

El a adăugat că designul procedurii a fost conceput astfel încât să arbitreze între condiţiile particulare ale pieţei şi obiectivele de politici publice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO