• Leu / EUR4.6571
  • Leu / GBP5.1648
  • Leu / USD4.0846
Business Hi-Tech

Android în toată casa: companiile prezintă la CES frigidere şi alte electrocasnice cu sistem Google

Android în toată casa: companiile prezintă la CES frigidere şi alte electrocasnice cu sistem Google

Autor: Vlad Popescu

8 ian 2013 1322

De la frigiderul Smart Thinq produs de LG la proiectorul PicoPix al Philips, sistemul audio auto Asteroid al Parrot şi cunoscuta Samsung Galaxy Camera, producătorii de electronice şi electrocasnice prezintă la Consumer Electronics Show (CES), în Las Vegas, noul val de aparate "inteligente" care simplifică interacţiunea dintre om şi maşină, permiţând în acelaşi timp Google să-şi diversifice sursele de colectare a datelor pentru îmbogăţirea afacerilor în domeniul căutării şi publicităţii pe internet.

Totodată, versatilitatea Android permite producătorilor să adauge cu uşurinţă noi funcţii şi să atragă clienţii interesaţi de aparate conectate la internet.

"Android stă bine în acest spaţiu, gata să acumuleze cotă de piaţă de la rivali. Avantajul fundamental al Android este că producătorul poate aduce modificări semnificative platformei", comentează un analist al companiei de cercetare IDC.

IDC estimează că piaţa aparatelor conectate la reţea, precum frigidere, televizoare sau maşini de gătit, va ajunge la 2.000 miliarde de dolari în 2015 la nivel mondial.

Potrivit companiei de consultanţă Gartner, Android a avut în trimestrul al treilea al anului trecut o cotă de piaţă de 72% în sectorul smartphone-urilor, faţă de 14% pentru Apple.

Un exemplu de utilitate a interconectării electrocasnicelor ar fi apariţia unui mesaj de la uscătorul de haine pe televizor, care să anunţe că blugii nu s-au uscat. Utilizatorul poate decide apoi, folosind doar telecomanda televizorului, prelungirea programului de uscare.

Google nu este la prima încercare de a impune Android ca soluţie software dincolo de smartphone-uri, tablete şi laptop-uri. Compania a propus în 2010 Google TV, însă dispozitivele de acest tip lansate de Sony, Logitech şi alte companii nu au atins ţintele de vânzări. Producătorii au prezentat la Las Vegas noi variante de dispozitive TV cu Android, în speranţa că platforma va avea totuşi succes.

Newsletter Ziarul Financiar

Înscrie-te la newsletter-ul ZF.ro ca să primeşti zilnic informaţiile de business care contează. Ia decizii în cunoştinţă de cauză!

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6571
Diferență: 0,2001
Ieri: 4.6478
Azi: 4.0846
Diferență: 0,0637
Ieri: 4.0820
Azi: 5.1648
Diferență: 0,0329
Ieri: 5.1631
Azi: 4.1124
Diferență: -0,1287
Ieri: 4.1177