Business Hi-Tech

Andy Grove, legenda hi-tech care a dus afacerile Intel de la 1 la 26 mld. $, a încetat din viaţă

Andy Grove, legenda hi-tech care a dus afacerile Intel de...

Autor: Oana Stupinean

23.03.2016, 00:00 1109

Andy Grove, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri din industria IT, care a condus Intel în perioada de maximă glorie a companiei, etapă în care businessul a crescut de la 1,9 miliarde de dolari la 26 de miliarde de dolari, a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani, potrivit NBC News.

Sub conducerea lui Grove, Intel s-a transformat dintr-un producător de cipuri de memorie în cel mai mare producător de semiconductori din lume. Andy Grove, pe numele adevărat András Gróf, s-a născut în Budapesta, în 1936. Când avea 8 ani, naziştii au invadat Ungaria şi au trimis 500.000 de evrei în lagăre de concentrare. Grove a povestit în memoriile sale că a reuşit să scape, împreună cu mama sa, cu ajutorul unor acte false. În 1956 a fugit din Ungaria în Austria, în timpul Revoluţiei, iar de acolo a emigrat în America. În 1968, Grove a fost primul angajat al companiei ce avea să devină un gigant in IT.

În 1979, Grove a devenit preşedintele Intel şi apoi director executiv în 1967. Cancerul la prostată l-a determinat să se retragă din funcţie, dar a continuat să fie preşedintele board-ului până în 2004.

În 1997 a fost numit « Omul Anului » de către publicaţia americană Time. A fost apreciat pentru că şi-a învăţat angajaţii să fie atenţi la modelele disruptive de business (tehnologiile inovative, care cu uşurinţă cuceresc şi schimbă piaţa), pentru ca pot deveni un pericol sau, din contră un mare avantaj pentru Intel.

Cu motto-ul “doar paranoicii pot supravieţui”, Grove a început scrierea cărţii cu acelaşi titlu, care a devenit cu uşurinţă un best-seller. Grove a reuşit să creeze cu success un mediu proprice pentru inovaţie în cadrul Intel, care a devenit “amprenta albastră” pentru start-up-urile din California.

Cipurile Intel împreună cu sistemul de operare Windows au devenit un standard în industria IT. Sub “bagheta” lui Grove, Intel a lansat unele dintre cele mai cunoscute procesoare din istorie, precum 386 şi Pentium.

Andy Grove a fost un idol pentru mulţi lideri din Silicon Valley, printre care Steve Jobs. Acesta l-a sunat pe şeful Intel în 1997 să-i ceară sfatul dacă este bine sau nu să se întoarcă la Apple. „Steve, nu dau un ban pe Apple”, i-a spus Grove, potrivit biografiei lui Jobs scrisă de Walter Isaacson. La momentul respectiv Apple era o companie aflată în impas.

Intel rămâne în continuare una dintre cele mai mari companii producătoare de semiconductori din lume, însă piaţă cipurilor pentru PC-uri se «zbate» pentru a se adapta la apariţia gadgeturilor tot mai mici, precum smartphone-urile şi tabletele.

Spre sfârştiul existenţei, Grove a donat zeci de milioane de dolari pentru impulsionarea proceselor de cercetare a bolii Parkinson, afecţiune de care şeful Intel a suferit.

Grove a scris o opinie în revista Fortune, unde crititca dur sistemul medical, “procesul cercetării în medicină este foarte lent în comparaţie cu standardele ştiinţifice care se aplică în cercetarea producerii de semiconductori”.

Andy Grove era căsătorit, avea două fete şi o avere estimată la circa 500 de milioane de dolari, potrivit publicaţiei online Celebrity Net Worth. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO